Részlet a Diétás étkezés – az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek kiadvány Szénhidrátanyagcsere-zavarban érintettek diétája c. fejezetéből. A kiadvány teljes terjedelmében itt olvasható.
„Az útmutató célja, hogy eligazítsa a szülőket, pedagógusokat, gyermekélelmezésben dolgozó szakembereket a leggyakoribb diétákat illetően, támogassa az egységes szemlélet kialakítását a témában érintettek között, szem előtt tartva, hogy a diétás étkezést orvosilag igazolt egészségügyi probléma esetén, dietetikus szakember segítségével folytassák.”
1. Biztonságos forrásból származzanak a nyersanyagok
TIPP: Legyenek meg azok a bevált beszerzési források, ahol élelmiszerösszetevő-változás esetén ezt jelzik nekünk (pl. a termékek a boltban diéta vagy „mentesség” szerint vannak rendezve), hozzáértő eladó tud segíteni a termékek közötti eligazodásban.
2. A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek kerülendők.
TIPP: Keressük a boltokban a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” és egyéb, azonos jelentéssel bíró feliratú termékeket.
3. A gabonafélék és a belőlük készült termékek vásárlásakor válasszuk a magas rosttartalmúakat, mert ezek fogyasztása kedvezőbb hatással van a vércukorszintre.
TIPP: Kenyerek esetén eleinte válasszuk a kevésbé tömör állagú, világosabb színű (a megszokott fehérkenyérre jobban hasonlító) teljes kiőrlésű kenyereket. (A teljes kiőrlésűnek nevezett csomagolt kenyerekben ma már garantáltan nagyobb arányban van a teljes kiőrlésű liszt). Rizsből, a gyerekek számára szokatlanabb, sötét színű barnarizs helyett választhatunk fehér színű basmati rizst is (ez, összetétele miatt lassan felszívódó szénhidrátnak számít). Fogyasszunk gyakrabban rakott, töltött ételeket, melyekbe szinte észrevétlenül becsempészhetők magas rosttartalmú gabonafélék pl.: zab, árpa, bulgur. Tésztafélékből választhatjuk a durumtésztát.
4. Minden étkezéshez fogyasszunk valamilyen alacsony szénhidráttartalmú (de rostban gazdag) nyers zöldséget is (pl.: uborka, paprika, retek stb.).
TIPP: Vonjuk be a gyerekeket a zöldségek elkészítésébe, pl. készítsék ők a friss vegyes salátákat.
5. Az élelmiszereket, ételeket (a hűtést igénylőeket is) külön célszerű tárolni, az összecserélés elkerülése érdekében
TIPP: Tároljuk a diétás élelmiszereket, ételeket másik szekrényben vagy legalább külön polcon, esetleg jelölve (egységesen más színű edényben és/vagy felcímkézve).
6. A szénhidrátanyagcsere-zavarban érintetteknek készülő ételeket szállításkor, idegenek számára is jól azonosítható módon meg kell különböztetni.
TIPP: Az ételek legyenek külön csomagolva, felcímkézve.
7. Vendéglátóegységekben kötelező tájékoztatást adni a felszolgált ételek összetételéről.
TIPP: Rendelés előtt kérdezzük ki a felszolgálót vagy a szakácsot az összetevőkről. Az iskolai büfé kínálatát rendszeresen ellenőrizzük (amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, kérjük meg a gyermeket, hogy fotózza le a kínálatot) és beszéljük át a gyermekkel, hogy mi az, amit onnan választhat.
8. Táborok, zsúrok előtt mindig egyeztessünk a szervezővel, hogy gyermekünk mit ehet, tudják-e ezt biztosítani vagy nekünk kell gondoskodni ennivalóról, gyógyszerről. A gyermeket készítsük fel előre, hogy mindig kérdezzen rá arra, hogy ehet-e az adott ételből és mi az, amiből nem ehet.
9. Legyen az étrend változatos az alapanyagok és az elkészítési módok tekintetében is.
TIPP: Rendszeres időközönként nézzünk körbe a boltok polcain, hátha jelent meg új alapanyag, ami beilleszthető a diétába vagy nyílt egy új, diétás étrendekre specializálódott bolt, ahol könnyebben szerezhetjük be az élelmiszereket. A diétába illeszthetőségről és a felhasználás lehetőségéről kérdezzük meg dietetikusunkat. Új receptekért keressünk fel a diétás ételkészítés szabályait tartó főzőiskolát vagy szerezzünk be újabb szakácskönyveket, melyet szakember írt vagy lektorált.
10. Érdemes csatlakozni a helyi vagy országos érdekképviseleti egyesületekhez, klubokhoz, melyektől sok segítséget kaphatunk.
Kapcsolódó cikkek:
Mi a cukorbetegség?
A cukorbeteg gyerekek diétájának főbb szempontjai