A K-vitamin funkciója a szervezetben
A zsírban oldódó K-vitamin az élelmiszerekben két természetes formában fordul elő. A fillokinon (K1-vitamin) főleg zöld leveles zöldségekben (például spenót, fejes saláta, egyéb salátafélék, és káposztafélék) fordul elő, és a K-vitamin fő étrendi forrása.
A menakinonok (K2-vitamin) – melyek néhány típusát az élelmiszerek fermentációjával baktériumok állítanak elő – pedig főleg állati eredetű élelmiszerekben (például hús, sajt, tojás) található meg. A menakinont a bél speciális anaerob baktériumai is termelik. A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és a normál csontozat fenntartásában.
Felszívódása az étrendből származó zsiradékok jelenlétében a bélben történik. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása alapján a fillokinon, valamint a menakinon felszívódásánának átlagos mértéke nem becsülhető meg pontosan. Továbbá még nem tisztázott az sem, hogy a bélbaktériumok által termelt menakinon milyen mértékben járul hozzá a K-vitamin-bevitelhez.
A felszívódott K-vitamin elsősorban a májban raktározódik, de egyéb szövetekben is (pl. csont-, zsírszövet stb.) megtalálható Az epével, valamint a vizelettel ürül.
Elégtelen K-vitamin-bevitel
Felnőtteknél a K-vitamin hiánya esetén jellemző a – véralvadási faktorok alacsony aktivitásával összefüggő – vérzési hajlam.
Túlzott K-vitamin-bevitel
A szakirodalmi adatok alapján nagy dózisú K-vitamin bevitele esetében káros hatás nem ismert. A rendelkezésre álló adatok alapján sem az SCF, sem az US IOM nem határozott meg felső biztonságos értéket (UL).
A K-vitamin bevitelére vonatkozó EFSA és hazai ajánlások
Ajánlás | Év | Ország | Korcsoport | Ajánlott mennyiség (μg/nap) – férfiak, nők |
Hazai ajánlás | 2005 | Magyarország | 60+ | 15 mg alfa-tokoferol |
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság | 2015 | – | 60+ | 70 (AI) 1 |
Új nemzeti ajánlás | 2019 | Magyarország | 60+ | 70 |
1 A megfelelő bevitel (AI, adequate intake) egy étrendi ajánlás, amit akkor használnak, ha nincs elegendő adat az átlagos szükséglet kiszámítására. A megfelelő bevitel az átlagos tápanyagszint, ami a tipikus egészséges populáció napi fogyasztása esetén a populáció igényeinek megfelelőnek tekinthető.
További szakmai cikkek az időskori táplálkozásról, itt.
Hivatkozások
- Dietary reference values for vitamin K, ADOPTED: 5 April 2017 doi: 10.2903/j.efsa.2017.4780
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin K and maintenance of bones (ID 123, 127, 128 and 2879), blood coagulation (ID 124 and 126), and function of the heart and blood vessels (ID 124, 125 and 2880) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7 (9): 1228. [20 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2009.1228. www.efsa.europa.eu 1 © European Food Safety Authority, 2009
- Nordic Nutrition Recommendations 2012 : Integrating nutrition and physical activity (2014) (5th ed.). Copenhagen. https://doi.org/10.6027/Nord2014-002 2012: Integrating nutrition and physical activity (2014) (5th ed.). Copenhagen. https://doi.org/10.6027/Nord2014-002
- Rodler, I. (2005). Új Tápanyagtáblázat (12th ed.). Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
- Ministry of Health. (2013). Food and Nutrition Guidelines for Healthy Older People: A background paper. Wellington, New Zealand. http://www.health.govt.nz/publication/food-and-nutrition-guidelines-healthy-older-people-background-paper
- British Nutrition Foundation. (2016). Nutrition Requirements. https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/resources/nutritionrequirements.html
- U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015 – 2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/.
- Dietary Reference Intakes – Canada (2005): https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/healthy-eating/dietary-reference-intakes/tables/reference-values-elements-dietary-reference-intakes-tables-2005.html
- Tervise Arengu Instituut. (2008). Eakate inimeste toitumine ja kehaline aktiivsus
- Dietary reference values for vitamin K; doi: 10.2903/j.efsa.2017.4780
- A Bizottság 432/2012/EU rendelete (2012. május 16.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról
A Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye. .