Mi a cöliákia?

Kategória: Diéta, Egyéb, Táplálkozás | 0

Részlet a Diétás étkezés – az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek kiadvány Gluténérzékenység – cöliákia c. fejezetéből. A kiadvány teljes terjedelmében itt olvasható.

“Az útmutató célja, hogy eligazítsa a szülőket, pedagógusokat, gyermekélelmezésben dolgozó szakembereket a leggyakoribb diétákat illetően, támogassa az egységes szemlélet kialakítását a témában érintettek között, szem előtt tartva, hogy a diétás étkezést orvosilag igazolt egészségügyi probléma esetén, dietetikus szakember segítségével folytassák.”

A táplálkozásunkban fontos szerepet töltenek be a gabonafélék és a belőlük készített termékek, azonban bizonyos fajtáik fogyasztása genetikailag meghatározott betegség miatt egyeseknél kellemetlen tüneteket válthat ki. A betegség gyakorisága az utóbbi időben nőtt, melynek oka feltehetően a sokat javuló diagnosztika, vagyis az, hogy olyan embereknél is felismerik a gluténérzékenységet, akiknél korábban nem. A betegséget azonban gyakran nem ismerik fel időben, hiszen a tünetek más betegségekkel (pl. irritábilis bélszindróma, reflux) könnyen összetéveszthetők és bármelyik életkorban megjelenhetnek.

A cöliákia egy egész szervezetet érintő autoimmun megbetegedés, amely fő következménye a vékonybélben található bolyhok pusztulása. Ennek eredményeként romlik a tápanyagok felszívódása, emiatt vashiányos vérszegénység, folsavfelszívódási zavar, fehérjehiány, kalcium-, cink- és D-vitamin-hiány léphet fel. További jellemző tünetek még az étvágytalanság, a puffadás, a hasmenés, a görcsös hasfájás, a bőrtünetek, az állandó fáradtság, gyengeség, valamint gyerekeknél a súlyés hossznövekedés lassulása. Ezek mellett előfordulhatnak pszichés tünetek is, mint a kedvetlenség, ingerlékenység.

Mi okozza a tüneteket?

A cöliákia kiváltó oka a gabonafélékben jelen lévő fehérjerész, amely megtalálható a búzában (gliadin), a rozsban (secalin), az árpában (hordein), a zabban (avenin), az ezekkel keresztezett gabonákban és a belőlük készült termékekben.

Mit kell kihagyni az étrendből cöliákia esetén?

  • Búzát és a belőle készült termékeket (kenyerek és pékáruk többsége, búzaliszt, búzakorpa, búzacsíra, búzadara, búzatöret, búzacsíraolaj, búzakeményítő − kivéve azokat, amelyek megfelelnek a gluténmentes kritériumnak, hidrolizált búzafehérje, búzafűlé stb.). Továbbá a tönkölybúzát, tritikálét, kamutot, alakor búzát, durumbúzát vagy ezek keresztezett változatait.
  • Rozst és a belőle készült termékeket (rozskenyér, rozsos kenyér, rozsliszt, rozs felhasználásával készített sörök és égetett szeszes italok stb.)
  • Zabot és a zabból készült termékeket (zabliszt, zabpehely, zabkása, zabdara, zabszirup stb.). Olyan speciális módon termesztett, előállított, elkészített és/vagy feldolgozott zab felhasználása megengedhető gluténmentes étrendben, amelynek a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződését elkerülték, és gluténtartalma nem haladja meg a 20 mg/kg-ot a végső fogyasztónak értékesített élelmiszerben.
  • Árpát és a belőle készült termékeket (árpagyöngy, árpaköretek, árpamalátával készített sörök, árpaliszttel készített csecsemőtápszerek, salátaöntetek, levesporok stb.)

A cöliákia kezelése az élethosszig tartó gluténmentes étrend, melynek alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Kapcsolódó cikkek:
Mivel helyettesíthetjük a gluténtartalmú liszteket, köreteket?
Vásárlási tippek, gluténérzékenyeknek
Tanácsok gluténérzékeny gyerekek szüleinek

Ha tetszett, lájkold és oszd meg: