Tanácsok gluténérzékeny gyerekek szüleinek

Kategória: Diéta, Egyéb | 0

Részlet a Diétás étkezés – az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek kiadvány Gluténérzékenység – cöliákia c. fejezetéből. A kiadvány teljes terjedelmében itt olvasható.

“Az útmutató célja, hogy eligazítsa a szülőket, pedagógusokat, gyermekélelmezésben dolgozó szakembereket a leggyakoribb diétákat illetően, támogassa az egységes szemlélet kialakítását a témában érintettek között, szem előtt tartva, hogy a diétás étkezést orvosilag igazolt egészségügyi probléma esetén, dietetikus szakember segítségével folytassák.”

1. Biztonságos forrásból származzanak a nyersanyagok.

TIPP: Legyenek meg azok a bevált beszerzési források, ahol élelmiszerösszetevő-változás esetén ezt jelzik nekünk (pl. a termékek a boltban diéta vagy „mentesség” szerint vannak rendezve), hozzáértő eladó tud segíteni a termékek közötti eligazodásban.

2. A gluténmentes élelmiszereket (a hűtést igénylőeket is), a keresztszennyeződések és összecserélés elkerülése érdekében elkülönítve kell tárolni, másik szekrényben vagy külön polcon (a hűtőszekrényben is), jól zárható dobozban és jelölve (egységesen más színű, zárt edényben és/vagy felcímkézve). A gluténmentes ételek előkészítését és elkészítését el kell különíteni a nem gluténmentes nyersanyagok előkészítésétől térben vagy időben.

TIPP: Alapos vizes takarítást követően, a gluténmentes nyersanyagok előkészítésével, elkészítésével kezdjék a főzést.

3. A gluténmentes ételek előkészítéséhez, elkészítéséhez, tálalásához, tárolásához, szállításához, mosogatásához használt eszközöknek (vágódeszka, szedőeszközök, edények, mosogatószivacs stb.), különbözőeknek kell lenniük a nem gluténmentes étrendben használtaktól.

TIPP: Ezt jól látható módon jelöljük is (pl. a gluténmentes eszközök legyenek egységes színűek). Lehetőleg fém- és porceláneszközöket használjunk, mert ezek tisztíthatók a legalaposabban.

4. A gluténmentes ételeket szállításkor is, idegenek számára is jól azonosítható módon meg kell különböztetni.

TIPP: Az ételek legyenek külön csomagolva, felcímkézve.

5. Vendéglátóegységekben kötelező tájékoztatást adni a felszolgált ételek allergéntartalmáról. Csak a gluténmentes ételkészítés szabályait biztosan betartó étteremben szabad fogyasztani.

TIPP: Rendelés előtt kérdezzük ki a felszolgálót vagy a szakácsot az összetevőkről.
Az iskolai büfé kínálatát rendszeresen ellenőrizzük (amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, kérjük meg a gyermeket, hogy fotózza le a kínálatot) és beszéljük át a gyermekkel, hogy mi az, amit onnan
választhat.

6.Táborok, zsúrok előtt mindig egyeztessünk a szervezővel, hogy gyermekünk mit ehet, tudják-e ezt biztosítani vagy nekünk kell gondoskodni ennivalóról. A gyermeket készítsük fel előre, hogy mindig kérdezzen rá arra, hogy ehet-e az adott ételből és mi az, amiből nem ehet.

7.Legyen az étrend változatos az alapanyagok és az elkészítési módok tekintetében is.

TIPP: Időközönként nézzünk körbe a boltok polcain, hátha jelent meg olyan új alapanyag, ami beilleszthető a diétába, vagy nyílt egy új, diétás étrendekre specializálódott bolt. A diétába illeszthetőségről és a felhasználás lehetőségéről kérdezzük meg dietetikusunkat. Új receptekért keressünk fel a diétás ételkészítésre specializálódott főzőiskolát vagy szerezzünk be olyan szakácskönyveket, melyeket szakember írt vagy lektorált. Érdemes csatlakozni a helyi vagy országos érdekképviseleti egyesületekhez, klubokhoz, melyektől sok segítséget kaphatunk.

Kapcsolódó cikkek:
Mi a cöliákia?
Mivel helyettesíthetjük a gluténtartalmú liszteket, köreteket?
Vásárlási tippek gluténérzékenyeknek