A Dietetika 100 kampányban együttműködők közös köszöntője

Kategória: Dietetika 100, Egyéb, Hírek | 0

100 évvel ezelőtt az egészségtudomány fejlődése szempontjából történelmi jelentőségű képzés indult Magyarországon.

Dr. Soós Aladár javaslatára és irányításával 1922-ben, a pesti orvostudományi karon olyan szakemberek oktatása kezdődött meg, akik képesek a gyógyítás folyamatát a betegek állapotának és igényeinek megfelelő étrend biztosításával és egészségnevelő tevékenységgel támogatni.

A nemzetközileg elismert magyar képzést elvégző „diétásnénék” elméleti és gyakorlati ismeretekkel egyaránt rendelkeztek, szoros kapcsolatot tartottak a betegekkel, akik számára a személyre szabott dietetikai kezelés fizikai állapotukat pozitívan befolyásoló pszichológiai segítséget is nyújtott.

Ilyen nemes hagyományokra épül a Magyarországon ma már három egyetemen zajló, kétszintű dietetikus/táplálkozástudományi képzés. Büszkék lehetünk rá, hogy a hazai szakemberek olyan naprakész elméleti és gyakorlati tudással rendelkeznek, amely számos területen kamatoztatható, a szakellátástól kezdve az élelmezésen, prevención és népegészségügyi döntéseket befolyásoló kutatáson át az ipari fejlesztésig.

Az alábbi, dietetikusokat képező, őket tömörítő, illetve működésüket meghatározó szervezetek és intézmények a szakma iránti megbecsülésük jeleként 2022. októberében közös kommunikációs kampányt indítanak.

Bízunk benne, hogy a dietetikusképzés történetének és e szép hivatás sokszínűségének bemutatásával hozzájárulunk a dietetikusok ismertségének növeléséhez és szolgáltatásaik szélesebb körű igénybevételéhez, amely a lakosság egészségi állapotának javulását szolgálhatja.

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar

Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar

Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Dietetikai Szakmai Tagozat

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Magyar Táplálkozástudományi Társaság

Nemzeti Népegészségügyi Központ

Országos Kórházi Főigazgatóság

Táplálkozástudományért Alapítvány

Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetika, humán táplálkozás tagozata