Kampányt kezdeményez az OGYÉI a 100 éves magyar dietetikusképzés ünneplésére

Kategória: Dietetika 100, Egyéb, Hírek | 0

Idén 100 éves a dietetikai képzés Magyarországon. Ennek apropóján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2022. október végén egyhónapos kommunikációs kampányt indít, Dietetika 100 címmel, a dietetikus szakma történetének és jelentőségének bemutatása, a táplálkozástudományi szakemberek presztízsének növelése és szolgáltatásaik igénybevételének népszerűsítése céljából.

A dietetikusok szerepe megkerülhetetlen a lakosság egészségi állapotának javításában. Táplálkozásra vonatkozó tanácsadáson túl a kórházakban, nevelési-oktatási intézményekben, szociális otthonokban biztosított étkeztetés irányításával, egészségesebb termékek kifejlesztésében való részvétellel, a lakosság táplálkozási szokásainak, tápláltsági állapotának feltérképezésével, edukációval, a döntéshozók szakmai támogatásával járulnak hozzá egyes egészségügyi állapotok kezeléséhez, a táplálkozással összefüggő betegségek előfordulásának csökkentéséhez, az egészségtudatosság általános növeléséhez.

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya által kezdeményezett kampányhoz kapcsolódik az intézet 2022. október 26-án harmadik alkalommal megrendezésre kerülő A táplálkozástudomány sokszínűsége című szakmai konferenciája, melynek idei témája: 100 éves Magyarországon a dietetikusképzés.

A Dietetika 100 kampány az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által működtetett szűrőbusz ingyenes szűrővizsgálatait is biztosító rendezvénnyel zárul. Közreműködik benne a dietetikus képzést jelenleg biztosító Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara, továbbá a Testnevelési Egyetem, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Dietetikai Szakmai Tagozata, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Táplálkozástudományért Alapítvány.

A kampány elsősorban az OGYÉI által működtetett Merőkanál.hu – Élj könnyebben Facebook-oldalon lesz nyomon követhető: https://www.facebook.com/merokanal.hu