Időseket oktatnak egészséges táplálkozásra az OGYÉI munkatársai

Kategória: Egyéb, Hírek, Tudástár | 0

Az új, magyar, időseknek szóló táplálkozási ajánlás megjelenése óta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának munkatársai (elsősorban Miháldy Kinga, dietetikus) közel 100 előadást/tanácsadást tartottak a témában.

Miháldy Kinga, dietetikus (OGYÉI), Az egészség kortalan c. konferencián

Miháldy Kinga, dietetikus legutóbb a II. kerületi Ferences Rendtartomány Gondviselés Háza Gondozási Központban szervezett, Az egészség kortalan című egészségmegőrzés témájú előadássorozaton ismertette az ajánlás főbb pontjait.

A központ rendszeres látogatóin kívül az előadáson részt vettek a kerület további klubjainak tagjai is. Eddigi tapasztalatainkkal összhangban mindenki érdeklődően, az életmódváltás iránti nyitottsággal fogadta az új információkat és gyakorlati tippeket.

Az OGYÉI szakemberei, nemzetközi kutatási eredményekre alapozva azt vallják, hogy

az ajánlásoknak megfelelő étrendre való áttérés életkortól függetlenül jelentősen befolyásolhatja az egészségi állapotot, az egészségben eltöltött életévek számát.

Ezért a 60 év felettiekre vonatkozó táplálkozási ajánlást nem csupán az érintett korosztályban, illetve az idősekről gondoskodók körében, hanem a jóval a nyugdíjas évek előtt álló aktív dolgozók körében is igyekeznek bemutatni.

Ezt szolgálja az OGYÉI, témával kapcsolatos számos médiamegjelenése is, többek között a Duna televízió Almárium című műsorában, melynek Miháldy Kinga 2022 év végéig havonta visszatérő vendége lesz.

Miháldy Kinga, dietetikus (OGYÉI), az Almárium 2022.10.14-i adásában

Az OGYÉI új, időseknek szóló nemzeti táplálkozási ajánlása a Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.