Mi történik a dietetikusnál?

Kategória: Dietetika 100, Egyéb, Hírek | 0

A dietetikus olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember, akihez táplálkozással kapcsolatos kérdések, táplálkozással összefüggő, azzal (is) kezelhető betegségek és olyan állapotok, élethelyzetek esetén fordulhatsz, melyekben különösen fontos szerepe van annak, hogy milyen az étrended.

Ne ijedj meg, ha az orvosod dietetikushoz irányít! Kellemetlen, fájdalmas vizsgálatokra nem kell számítanod. Mitöbb, a szakemberrel való találkozás kifejezetten kellemes élmény lehet, mert a dietetikus:

 • segít „helyükre tenni” az egészséges táplálkozással kapcsolatban innen-onnan összeszedett információkat,
 • praktikus, gyakorlati (pl. bevásárlásra, ételkészítésre vonatkozó) tanácsokkal láthat el,
 • miközben igyekszik minél jobban figyelembe venni az egyéni igényeidet, azt, hogy mit szeretsz enni és mit nem, honnan tudod beszerezni az alapanyagokat, nap közben milyen lehetőséged van az étkezésre, mennyi időd van az ételkészítésre, sőt akár az anyagi lehetőségeidet is.

A dietetikus állapotfelmérést végez

A dietetikus táplálkozási tanácsokkal lát el. Ahhoz azonban, hogy a tanácsai 

 • minél személyre szabottabbak legyenek, igazodjanak az állapotodhoz (pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás, reflux),
 • minél hatékonyabban támogassanak a céljaid elérésében (legyen az akár fogyás, a sportteljesítmény növelése, ételallergia miatti speciális diéta betartása vagy például egészséges várandósság)
 • és minél könnyebben megfogadhatóak legyenek, alapos felmérést kell végeznie.

A felmérés több lépcsőből áll és több módszer is alkalmazható.

A dietetikusodnak meg kell vizsgálnia, hogy hogyan étkezel jelenleg. Ez felmérhető például háromnapos táplálkozási naplóval, 24 órás visszaemlékezéssel, élelmiszerfogyasztás-gyakorisági kérdőívvel is.

Meg kell ismernie, hogy milyenek az étkezési szokásaid, milyen a napirended, fizikai aktivitásod, milyen a táplálkozási tanácsokat megalapozó állapotod, mi(k) a betegsége(i)d, mik a céljaid. Ezek felmérésére összeállíthat egy kérdőívet és antropometriai méréseket is végezhet.

Táplálkozási napló

Általában még a konzultáció előtt a dietetikus arra fog kérni, hogy legalább 3 napon át jegyezd fel a lehető legrészletesebben (ha tudod, konkrét márkanevekkel is), hogy hány órakor, mit ettél és ittál, milyen mennyiségben, és az ételek, italok hogyan voltak elkészítve. A napló kitérhet egyéb körülményekre is, pl.: kivel ettél, hogy esett az étkezés, volt-e utána (mikor, mennyi, milyen) panasz, mikor keltél, mikor feküdtél, mikor, mit, mennyit és milyen intenzíven sportoltál stb.

Jellemzően két hétköznapot és egy hétvégi napot figyelnek meg így a szakemberek (speciális tápanyagszámító-szoftvert is alkalmazhatnak).

Minél jobban együttműködsz, minél őszintébben és minél részletesebben töltöd ki a táplálkozási naplót, annál hatékonyabban tud segíteni a dietetikus a céljaid elérésben.

A táplálkozási naplóból a dietetikus következtet az étkezési szokásaidra, látja az esetleges diétahibákat, ki tudja számolni, hogy átlagosan mennyi kalóriát és tápanyagot fogyasztasz stb.

Anamnézis

A konzultáció alkalmával a dietetikus elkéri az orvosi dokumentációidat, labor- és egyéb egészségügyi leleteidet, kikérdez az egészségi állapotodról, fennálló betegségeidről, esetleges panaszaidról, rendszeresen szedett gyógyszereidről, étrend-kiegészítőidről, fizikai aktivitásodról, alvási szokásaidról, céljaidról, lehetőségeidről stb. Mitöbb, arra is rákérdez, hogy a családodban jellemzően milyen betegségek fordulnak elő.

Ezek az információk mind-mind meghatározhatják a javaslatait, hogy milyen étrendet ajánl majd számodra, ezért fontos, hogy a lehető legpontosabban és legőszintébben válaszolj a feltett kérdésekre.

Antropometriai mérések és testösszetétel-mérés

A dietetikus általában az úgynevezett antropometriai adataidat is felveszi, azaz testmagasságmérővel megméri a magasságodat, pontos mérleggel a testsúlyodat és mérőszalaggal a derékkörfogatodat.

Testmagasság-mérés, OGYÉI

Használhat ezen kívül egy csipeszszerű (mechanikus vagy digitális) eszközt (bőrredőmérő/tolómérő/kaliper) is, amellyel a test meghatározott pontjain méri meg a bőrredő vastagságát, hogy ebből következtessen a testzsír arányára.

Ma már széles körben elterjedt és igen hasznos vizsgálati módszer a testösszetétel-mérés (BIA-mérés, azaz bioelektromos impedancia analízis), ami egy speciális eszközzel történik. Az eszköz az életkor, nem és magasság felvétele után, elektromos ellenállás mérésével megállapítja többek között, hogy a testtömegedet pontosan hány kg zsír, izom, csont és víz alkotja, illetve, hogy ez mennyire felel meg a normál értékeknek.

Maga a mérés mindössze kb. 10 percet vesz igénybe. Fontos, hogy a vizsgálat előtt két órával ne igyál, ne egyél, intenzíven ne sportolj. A vizsgálat könnyű ruházatban, mezítláb történik, menstruáció idején és pacemaker megléte esetén nem elvégezhető.

A mérés és annak rendszeres ismétlése azért fontos, mert a centiméterekben és kilogrammokban mérhető változások a szakember számára hasznos visszajelzések, emellett pedig téged is motiválhatnak.

Tanácsadás, étrendbeállítás

A tőled kapott információk, az egészségügyi dokumentációk és felvett adatok alapján a dietetikus

 • ki tudja számolni a testtömegindexedet (BMI),
 • meg tudja határozni az úgynevezett alapanyagcserédet, azaz azt az energiamennyiséget, amire minimálisan szüksége van a szervezetednek az életbenmaradáshoz és azt az energiamennyiséget, amelynek bevitele az életkorod, a nemed és a te egyéni életviteled (munkád, sportolási szokásaid stb.), egészségi állapotod mellett, a céljaid szerint a szervezeted számára ideális;
 • meg tudja állapítani, hogy szükséged van-e és milyen mértékben a testösszetételed (izom-zsír arányod) változtatására, a testsúly, testzsír, izomtömeg csökkentésére vagy növelésére;
 • meg tudja mondani, hogy mely élelmiszerek, élelmiszercsoportok támogatják az egészségedet (és ezért fogyasztásuk kifejezetten javasolt), és melyek támogatják kevésbé vagy egyáltalán nem az egészségedet (ezért kevésbé vagy egyáltalán nem javasolt a fogyasztásuk)
 • megismeri a napi ritmusodat, életkörülményeidet, anyagi és egyéb lehetőségeidet, egészségi állapotodat is és ezekhez igazodva ad tanácsot a bevásárláshoz, ételkészítéshez, napi étkezési ritmusod kialakításához, étrended összeállításához stb.

A hosszú távú önmenedzseléshez fontos, hogy a páciens megismerje és megértse az étkezések összeállításának fő alapelveit.   A dietetikus ezért arra törekszik, hogy néhány beszélgetés alkalmával megtanítsa számodra azokat a szabályokat, melyek betartásával a jövőben az egészségedet és céljaidat támogató étrendet tudsz majd, immár segítség nélkül követni.