„A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága” – sor került a közétkeztetési munkacsoport tizennegyedik ülésére

2022. november 18-án, immár tizennegyedik alkalommal, eredményesen lezajlott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya és a közétkeztetési munkacsoportot koordináló bizottsága által szervezett közétkeztetési munkacsoport online megbeszélése.

Jelen alkalommal a rendezvény résztvevői megismerhették a 2022. június 21-22-én lezajlott, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete és az OGYÉI által közösen szervezett „A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága” című interdiszciplináris konferenciát záró kerekasztal-beszélgetés egyes részleteit.

Kerekasztal-beszélgetés a BTK és OGYÉI közös kutatását bemutató konferencián

A kerekasztal-beszélgetés teljes terjedelmében itt megtekinthető.

A  beszélgetés résztvevői – az ELKH képviseletében Báti Anikó, Juhász Katalin, Nickel Vira Réka, Bereczki Ibolya és Bársony Tamás, az OGYÉI részéről Dr. Greiner Erika, Zentai Andrea, Miháldy Kinga és Varga Anita – megosztották a gyermekélelmezés területén, az OTKA projekt (NKFIH 128925-K-18) keretében, 2019-2020-ban, 9 település bevonásával, közvetlenül szerzett tapasztalataikat. 

A konferencia több tudományterületet érintő hiánypótló programja számos – például táplálkozás-egészségügyi, hatósági, történelmi, közgazdasági, néprajzi, gyakorlati, oktatási, pszichológiai – aspektusból mutatta be a gyermek közétkeztetést és a kapcsolódó területeket.

Az elhangzott előadások teljes anyaga elérhető a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Youtube-csatornáján.

A közétkeztetési munkacsoport ülését Zentai Andrea, az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának vezetője nyitotta meg.

Báti Anikó, néprajzkutató, bemutatkozását követően röviden ismertette az OTKA kutatócsoportot, a kutatócsoport által végzett munkát és a projekt célkitűzéseit.

Az eseményen bemutatott kiválasztott előadásrészletek az alábbi témákat járták körül:

1.         Az étkezés helyszínének – a vizsgált ebédlőknek – a kutatás során tapasztalt jellemzői

2.         Az étkezések megvalósításának tapasztalt jellemzői a vizsgált intézményeknél

3.         A pedagógusok és a konyhai személyzet szerepvállalása

4.         Otthoni étkezési szokások

Az előadásrészleteket rövid beszélgetés zárta, mely során a résztvevőknek lehetőségük adódott hozzászólásaik, tapasztalataik megosztására. Kóbor-Gunszt Barbara dietetikus-élelmezésvezető, rövid felszólalásában röviden ismertette az általa vezetett élelmezés jó gyakorlatát.

Zárásképpen Báti Anikó elmondta, hogy a néprajztudomány egyfajta mediátorként köti össze a különböző tudományterületeket, és összefoglalta a kutatások során leszűrt tapasztalatait, valamint hangsúlyozta a megfelelő információáramlás jelentőségét. 

Csatlakoznál a következő munkacsoport-üléshez? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj az munkacsoport aktuális programjáról!