A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy valamennyivel több mint 61 ezer diák és 12 és félezer óvodás vett részt a programon.

A hagyományoknak megfelelően, minden intézmény maga döntötte el, milyen módon hívja fel a gyermekek figyelmét a helyes folyadékfogyasztásra, ehhez az OGYÉI a honlapján játékokat, feladatokat, útmutatókat tett közzé.

A vízivást népszerűsítő programhoz kapcsolódva március 22-én, a víz világnapján az OGYÉI a Csodák Palotájában tartott sajtótájékoztatón közel 500 kisiskolást látott vendégül, izgalmas és szórakoztató programok keretében szerezhettetek ismereteket a víz fizikai és kémiai tulajdonságairól, az élelmiszerek víztartalmáról és többek között arról is, hogy mennyit kell mozogni ahhoz, hogy egy-egy pohár cukros üdítőnek megfelelő energiát elégessünk. A rendezvényen dr. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a folyadékbiztosítás az emberi egészség szempontjából rendkívüli fontossággal bír, a megfelelő folyadék-ellátottság minden szervrendszerünk működéséhez szükséges. A Happy-hét részben azt a célt szolgálja, hogy felhívja a pedagógusok figyelmét arra, hogy az ivóvíz az iskolákban a kampány hetén kívül is könnyen elérhetővé legyen, minél több oktatási intézménybe kerüljön ivókút, vagy az iskolák az étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel telt kancsók és egyéb megoldások révén biztosítsák a mosdón kívüli vízvételt.

Javultak a körülmények

Az OGYÉI főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla felhívta a figyelmet arra elmúlt öt év adatait összehasonlítva elmondható, hogy 2017-ben az általános iskolák háromnegyedében már biztosított volt a mosdón kívül is ivóvíz, ami a 2013-as 58%-os arányt jelentősen felülmúlta. Csaknem valamennyi régióban javultak a kulturált, ingyenes ivóvízhez jutás feltételei, de kiemelendő Dél-Dunántúl, ahol csaknem megháromszorozódott a vízvételt biztosító iskolák aránya. Ahol van a mosdón kívül vízvételi lehetőség, ott a legtöbb helyen (89%) ivókutak, vízcsapok vannak a folyosón vagy a termekben.

A hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztása mind a felnőttkori, mind a gyermekkori elhízás szempontjából kockázati tényező. Magyarországon az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) adatai alapján a felnőtt lakosság átlagosan napi 1 pohárnak megfelelő cukros üdítőt fogyaszt. Az 5-11. osztályos tanulók körében végzett Egészség és Egészségmagatartás az Iskoláskorban (HBSC) nemzetközi kutatás szerint a magyar fiataloknak több, mint negyede (26,3%) minden nap iszik szénsavas üdítőitalt.

A gyermekkori elhízás megelőzése a felnőttkori egészség szempontjából is nagy jelentőséggel bír,  számos krónikus, nem fertőző megbetegedéssel (többek között cukorbetegséggel, magas vérnyomással, asztmával) járhat együtt, emellett a gyermekkori túlsúly és elhízás nagy valószínűséggel felnőtt korban is súlyproblémákat eredményez: a túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

A HAPPY-hét és a hozzá hasonló, az egészséges táplálkozással, a megfelelő folyadékfogyasztással, a rendszeres fizikai aktivitással kapcsolatos programok segíthetnek bővíteni a felnövekvő generáció ismereteit, pozitívan befolyásolhatják az életmódjukat és ezen keresztül javíthatják a társadalom egészségi állapotát.

Rövid idő alatt lehet változást elérni!

A programmal kapcsolatos korábbi felmérések bizonyították, hogy egy komplex (oktatás és egészséges választék biztosítása), a gyermeket, a szülőket és a pedagógusokat minél szélesebb körben megcélzó beavatkozással már viszonylag rövid idő alatt kedvező változásokat lehet elérni mind a gyermekek tudásszintjének javítása, mind ennek a gyakorlatba való beépülése terén.

Az idei HAPPY-hét ugyan lezárult, azonban fontos, hogy a gyerekek vízivásra ösztönzése ne érjen véget! A programhoz készült oktatóanyagokat, feladatokat, játékokat próbáljuk meg a mindennapokba csempészni. Összeszedtünk néhány ötletet, amivel meghozhatjuk a gyerekek kedvét a víziváshoz.

  • Fontos, hogy a víz mindig legyen szem előtt! Gyakran még a felnőttek is megfeledkeznek a folyadékpótlásról, és már csak akkor jut eszükbe inni, amikor szomjúság gyötri őket. Így van ez a gyerekekkel is, akik a játék hevében észre sem veszik, hogy szomjasak. Felnőttként különösen fontos, hogy figyeljünk a gyermekek megfelelő folyadék fogyasztására.
  • Nagyon sok gyereket nehéz vízivásra ösztönözni, mert íztelennek tartják azt. Találjunk ki néhány trükköt, egy szép ivópohár, vagy egy mókás szívószál meghozhatja a kedvüket a víziváshoz. Ízesítsük a vizet gyümölcsökkel, nyáron akár készíthetünk gyümölcsös jégkockákat is, melyek nagyon jól mutatnak egy nagy pohár vízben. Ha pedig mindenképp valamilyen intenzívebb ízre vágynak a gyerekek, 100%-os gyümölcslevet hígítsunk vízzel.
  • Gondoskodjunk gyermekünk folyadékfogyasztásáról akkor is, mikor épp nincs otthon! Egy különleges kulacs, melyet örömmel mutat meg társainak és mindig a táskájában hord, ösztönözheti a minél gyakoribb vízivásra, a kulacsot pedig szinte bárhol, bármikor újratöltheti csapvízzel.
  • Végül, de nem utolsó sorban mutassunk jó példát gyermekeinknek, hiszen nem várhatjuk el tőlük, hogy vizet igyanak, miközben a szüleik cukrozott üdítőitalokkal csillapítják szomjukat.

 A 2018-as HAPPY-hétnek vége, azonban még rengeteg nyeremény várja a gyerekeket, melyekhez kapcsolódóan Intézetünk április 20-ig várja a beszámolókat, pályaműveket.

A részletekért látogasson el a HAPPY-hét weboldalára:   https://www.ogyei.gov.hu/happy/

vagy keressen minket Facebookon: https://www.facebook.com/happyhet/

Vélemény, hozzászólás?