Mit akar és miben segít az Élj könnyebben kampány?

Kategória: A kampányról, Egyéb | 0

shutterstock_162853907

Pedagógusoknak, szülőknek, diákoknak és a közétkeztetés szolgáltatóinak nyújtunk kezet, hogy tegyük együtt élvezetesebbé és egészségesebbé a gyerekek táplálkozását. Ehhez két pályázatot is indítunk, emellett a merőkanál.hu honlapon segítjük, hogy minden résztvevő rátalálhasson azokra a bevált módszerekre, amelyekkel a maga helyén jobbá teheti a felnövekvő generációk életét.

Egészséges táplálkozás nélkül nem fejlődhetnek megfelelően a gyerekek. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy akik életkoruknak megfelelő mennyiségű és minőségű ételhez jutnak, jobban teljesítenek az iskolában és kevesebbet hiányoznak különböző betegségek miatt. A korán kialakuló étkezési szokások sokkal messzebbre is hatnak. Akit gyerekként a jóra szoktattak, annak az a felnőttkorára is csökkentheti az infarktus, agyvérzés, daganatok és cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az életen át ható rutinok rögzítésének egyik legfontosabb színtere az iskola. Sokkal több minden dől el a sulimenzákon, mint gondolnánk! Az Élj könnyebben! kampány arra hívja az iskolaigazgatókat, a diákokat, a közétkeztetőket, s persze a szülőket, hogy aknázzuk ki a közös evésben-főzésben rejlő jó lehetőséget. Gyűjtsük össze és tegyük mindenki számára hozzáférhetővé azokat a jó módszereket, gyakorlatokat, ötleteket, amelyekkel a gyerekek nemcsak jobban és jobbat esznek, hanem amelyekkel sokkal egészségesebben fejlődhet a gasztronómiához való viszonyuk!

Azokban az iskolákban, ahol jól működik az étkeztetés, jellemző, hogy az ebéd az iskolai élet szerves része. Az ebédlő egy központi hely, ahol a tanórák után barátokkal lehet beszélgetni, ahol a tanárok együtt esznek a diákokkal és a konyhai személyzet fontos és megbecsült tagja az iskolai közösségnek. Ezekben az iskolákban figyelembe veszik a gyerekek igényeit, az étterem kellemes atmoszférájú, az ételek étvágygerjesztőek. A gyári, „megetetjük a gyerekeket” szemlélet helyett egy egyenrangúbb, „becsábítjuk egy ebédre” megközelítés az általános. Ha így van, akkor az iskolai étkezés már nem csak a biológiai szükségletek fedezését célozza, hanem a szellemi, társasági, életvezetési készségek fejlődését is szolgálja.

Az Élj könnyebben! kampány azt szeretné elérni, hogy a közétkeztető vállalatok és élelmiszer ipari szereplők mellett az iskolák pedagógusai, a konyhai dolgozók, a szülők és a diákok valamennyien lássák a maguk szerepét, lehetőségeit az egészséges étkezési kultúra kialakításában, ápolásában.

A kampány keretében két pályázatot hirdetünk:

  1. Keressük Magyarország TOP 50 legfinomabb menza ételét!
  2. Ki lesz 2016 közétkeztetője?

A menzaélet főszereplői a diákok

shutterstock_443565961

A Keressük Magyarország top 50 legfinomabb menza ételét! pályázat lényege, hogy a fiatalok szavazataikkal kiválaszthassák azokat az ételeket, amelyeket a legízletesebbnek, leggusztusosabbnak tartanak, s melyeket jó szívvel ajánlanának másoknak is. A szakmai zsűri ellenőrzését követően a beérkezett szavazatok alapján kiválasztjuk a top 50 menza ételt. A beküldött ételekből egy mindenki számára elérhető online receptkönyvet alakítunk ki, amelyet a közétkeztetők figyelmébe ajánlunk. A szavazásban résztvevő osztályok közül pedig tizenhárom nyertest sorsolunk ki.
A további részleteket itt olvashatja.

Kifőzhetik a diadalukat

shutterstock_158851013

A Ki lesz 2016 közétkeztetője? pályázat lényege, hogy a top 50 menza étel közül legtöbbet készítő szolgáltatót az év közétkeztetőjének választjuk, amivel elnyeri az e címet hirdető serlegét, valamint meghívást a zárórendezvényre és egy továbbképző-csapatépítő tréninget. Mi is lehetne nagyobb elismerés egy közétkeztetőnek, mint a gyermekek szavazataival aratni diadalt?
A további részleteket itt olvashatja.