Túrókrémek
Alap túrókrém
25 dkg túróhoz adjunk:
- 100-200 g camping, vagy tejszínes ömlesztett sajtot, ha sajtosan szeretnénk készíteni, vagy
- 15 dkg margarint, ha vajkrém szerűen szeretnénk készíteni, vagy
- 175 g nagy tejfölt, ha zöldségekhez mártogatósnak, vagy salátára öntetnek készítjük.
A túrót és a választott összetevőt alaposan összekeverjük, ha van botmixerünk az a legjobb erre, mert azzal egyenletes selymes krémet kapunk.
Ezt az alapmasszát ízesíthetjük kedvünkre, keverhetjük sós vagy akár édes krémmé. Ha sóst akarunk, választhatjuk például a következők valamelyikét:
- kapor, fokhagyma párosításával,
- zeller, lilahagyma esetében jópofa a színhatás is,
- fokhagyma, reszelt sárgarépa és petrezselyem zöld,
- apró kockákra vágott színes kaliforniai paprika, apróra vágott poré hagyma és petrezselyem zöld,
- nyers, reszelt cékla és petrezselyem,
- apró kockára vágott paradicsom, lila hagyma és petrezselyem zöld,
- apró kockára vágott paradicsom és bazsalikom.
Fantáziánk és ízlésünk szerint bátran fűszerezhetünk bármilyen apróra vágott zöldfűszerrel és kis kockára vágott, vagy reszelt zöldséggel.
Tojáskrém
4 főtt, lereszelt, vagy villával összetört tojáshoz adjunk:
- 100-200 g camping, vagy tejszínes ömlesztett sajtot, ha sajtosan szeretnénk készíteni, vagy
- 15 dkg margarint, ha vajkrémszerűen szeretnénk készíteni, vagy
- 175 g nagy tejfölt, ha zöldségekhez mártogatósnak, vagy salátára öntetnek készítjük.
A tojást és a választott összetevőt alaposan összekeverjük, ha van botmixerünk az a legjobb erre. A már kész masszát fűszerezzük ízlés szerint fehérborssal, mustárral és kicsi sóval. Tehetünk bele lila-, poré-, vagy vöröshagymát is apróra vágva.
Halkrém
150 g levétől lecsepegtetett, villával összetört halkonzervhez adjunk:
- 100-200 g camping, vagy tejszínes ömlesztett sajtot, ha sajtosan szeretnénk készíteni, vagy
- 15 dkg margarint, ha vajkrém szerűen szeretnénk készíteni, vagy
- 175 g nagy tejfölt, ha zöldségekhez mártogatósnak, vagy salátára öntetnek készítjük.
A halat és a választott összetevőt alaposan összekeverjük, és ezt a masszát fűszerezzük ízlés szerint fehérborssal, citrom levével, mustárral és kicsi sóval. Tehetünk bele lila-, poré-, vagy vöröshagymát is apróra vágva, s színesíthetjük metélt zöldpetrezselyemmel is.