Hogyan kövessük gyermekünk fejlődését? – a percentilis módszer

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal: a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az otthon is elvégezhető percentilis módszer segítségével érdemes nyomon követni a gyermek testmagasságának és testtömegének változását.

Tipp: A gyerekek által is várt, élvezetes program lehet, ha az ajtófélfán jelölve vagy mókás falmatrica segítségével időről időre megmérjük a gyerek testmagasságát.

Honnan tudhatjuk, hogy amit mérünk az ideális-e?

Ha az interneten utánaolvasunk az ideális testtömeg megállapításának, legelőször valószínűleg a Body Mass Indexet (BMI), magyarul testtömegindexet találjuk meg. Ez a képlet azonban felnőttekre lett kialakítva, nem alkalmazható megfelelően gyerekeknél.

A 18 év alatti korosztály vizsgálatára az egészségügyi szakemberek az úgynevezett percentilis görbét használják, amelynek segítségével összehasonlíthatjuk gyermekünk magasságát vagy súlyát sokezer másik, azonos életkorú gyermek átlagával.

Fontos tudni, hogy egy gyerek növekedése nem egyenletes, nem szabad csupán egyetlen adat alapján megítélni gyermekünk fejlettségét!

Éppen ezért a percentilis görbén alapuló mérés akkor előnyös, ha rendszeresen végezzük, így nyomon követhetjük a gyerekek fejlődését.

Hogyan értelmezzük a percentilis görbét?

Mérjük meg gyermekünk testmagasságát (a fejtetőtől a padlóig, mezítláb, lehetőleg függőleges falfelület mellett, amit sarkával, fenekével és hátával is érint a gyermek), testtömegét (minimális ruházatban, pontos eszközzel) és keressük meg a nemének megfelelő táblázatban, hogy az érték melyik vonalhoz esik a legközelebb.

Ábrák forrása: Joubert Kálmán szerk.: Az Országos Longitudinális Gyermeknövekedés-vizsgálat eredményei születéstől 18 éves korig (I.)

  • A középső, vastag P50-es (50-es percentilis) az átlagot jelöli, vagyis ha a gyermek ezt a számot éri el, akkor testsúlya vagy testmagassága a korosztályának megfelelő magyar (vagy nemzetközi, attól függően, hogy melyik görbét használjuk) átlagnak felel meg.
  • Szakorvosi kivizsgálást igényelhet, ha az érték P3 alatti vagy P97 feletti. A testmagasság esetén például a P3 azt jelenti, hogy csupán a gyermekek 3%-a, míg a P97 azt, hogy 97%-a alacsonyabb gyermekünknél. Vagyis a P3-as kategóriába tartozó alacsonyabb, míg a P97-es tartományba eső magasabb kortársai többségénél. Ideális esetben a gyermek egy adott percentilisen (pl. P25) halad a fejlődése során.
  •  Szintén szakorvosi kivizsgálást igényelhet, ha a gyermek hirtelen vált görbét.

Arra biztatunk minden szülőt, használják ezt a percentilis diagramon alapuló mérési módszert, melynek alkalmazásával időben kiderülhet, megfelelően táplált-e a gyermek és egy esetleges lappangó betegséget, táplálékallergiát vagy felszívódási zavart is időben észlelhetünk.

 Ha gondod támad a percentilisek értelmezésével, fordulj védőnőhöz!

Magyarország is rendszeresen részt vesz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája által kidolgozott, európai régióra kiterjedő gyerekkori elhízást monitorozó felmérésben. A COSI-ról és eredményeiről itt olvashatsz.