Felkészültek a kormányhivatalok szakértői a táplálkozás-egészségügyi ellenőrzésekre

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Felkészültek a kormányhivatalok

A kormányhivatalok népegészségügyi ellenőrei a munkájuk végzéséhez elengedhetetlenül szükséges speciális továbbképzésen vettek részt  2018. február 22-én.

Az egésznapos oktatás során a résztvevők négy elméleti előadást hallgattak meg, Kubányi Jolán, a Magyar dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Richárd, az OTFHÁT osztályvezetője, Dr. Bíró Lajos, a Semmelweis Egyetem munkatársa és Kovács Márta, OTFHÁT főosztályvezetője tájékoztatta a legaktuálisabb ismeretekről az érdeklődőket. A résztvevők az OKOSTÁNYÉR-ról, a népegészségügyi kollégák táplálkozás-egészségügyi vizsgálatainak eredményéről, és a nyersanyag-kiszabatok feldolgozásáról hallhattak előadást.

Az OGYÉI Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztályának dietetikusai pedig 6 szekcióban interaktív foglalkozásokat tartottak, amelynek során a résztvevők bővebb információkat szereztek a gluténérzékenyek és a cukorbetegek diétás étkeztetéséről, a nyersanyag kiszabatok validálásról, a sócsökkentésről, a fűszerek használatáról, a táplálkozás tényeiről és tévhiteiről, illetve egészséges, a közétkeztetésben is kínálható ételeket készítettek és kóstoltak az intézet tankonyhájában.

A képzésre az OGYÉI munkatársai elkészítették a népegészségügyi kollégák „37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” rendelet ellenőrzését segítő útmutatóját. Az anyag segítséget nyújthat a közétkeztetőknek felkészülni a táplálkozás-egészségügyi ellenőrzésekre.

Az eseményen közel 200 népegészségügyi ellenőr vett részt. A rendezvény jó hangulatban telt. A visszajelzéseik alapján a jelenlevők különösen hasznosnak ítélték ezt a gyakorlat orientált képzést.

A „Megyei és járási kormányhivatalok táplálkozás-egészségügyi ellenőrzésének szempontrendszere” címmel meghirdetett eseményt az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság (OTFHÁT) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szervezésében zajlott le.

Vélemény, hozzászólás?