Hurrá, itt a sütőtök szezon!

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű karotin- és vitamin forrás. Tartalmaz folsavat, C-, A-, B1-, B2-, B6- és E- vitamint is, ráadásul ásványi anyagok – kálium, kálcium, foszfor, vas, réz, mangán – forrása is.

Magyarországon a legtöbben csak sütve szokták fogyasztani, pedig ha sütés után leturmixoljuk, püréként nagyszerű alapanyag válik belőle, amit nem csak a babáknak adhatunk, hanem finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőle. Fahéjjal, vaníliával fűszerezve és meleg tejbe keverve ízletes koffeinmentes sütőtökös latte, azaz tejes ital készíthető belőle; ha pedig a püréhez darált kekszet és fahéjat adunk, lehűtjük, majd golyócskákat formázunk belőle és kókuszba forgatjuk, akkor sütőtökös kókuszgolyót kapunk. Ha már unjuk az egyszerű burgonyapürét, készítsünk el sütőtökös verzióban úgy, hogy a sós vízben főtt burgonyát összedolgozzuk a sütőtökpürével, és utána adjuk hozzá ízlés szerint a vajat/margarint és a tejet.

A hagyományos ételekbe is vihetünk egy kis csavart azzal, hogy a megszokott, gyakran használt zöldségeket sütőtökre váltjuk: készíthetünk sütőtök krémlevest, rakott vagy töltött sütőtököt, sütőtök salátát, vagy sütőtökös rizottót.

Sütőtökös-halas rizottó

Hozzávalók (1 főre):

  • 80 g rizottó rizs
  • 100 g hámozott, felkockázott sütőtök
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 80 g pangasius halfilé
  • hal fűszerkeverék
  • egy kevés só
  • 2 g citrombors
  • 50 g reszelt sajt (trappista)

Elkészítés:

A rizst kevés olajon üvegesre pirítjuk, zöldség alaplével felöntjük úgy, hogy teljesen ellepje, majd még 2 merőkanállal adunk hozzá.  A felkockázott sütőtököt beletesszük, és a tetejére helyezzük a halat egészben.

Mikor a sütőtök megpuhult, a halat kivesszük, apró darabokra vágjuk és visszatesszük a lábosba, majd egy villával alaposan összekeverjük, hogy a sütőtök összetörjön. Belekeverjük a reszelt sajtot. Frissen tálaljuk, hogy ne száradjon ki!