Mit nem tesz a gonosz glutén?

Kategória: Diéta, Egyéb, Hírek | 0

shutterstock_245254981

Biztos te is hallottál a gluténérzékenységről vagy cöliákiáról, hiszen manapság egyre többekről derül ki, hogy ettől szenvednek. E betegségben egy fehérje megzavarja a táplálékfelszívódást, és ez okozza a kellemetlen tüneteket.

Az ételek, amiket megeszünk az emésztőrendszeren haladnak keresztül. Az emésztés nagy része a vékonybélben történik, a vékonybél falát pedig bélbolyhok fedik. Itt szívódik fel a tápanyagok legnagyobb része. Gluténérzékenység esetén az egyes gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) megtalálható egyik fehérje, a glutén okozza a problémát, ami roncsolja a vékonybél felszínét és a bélbolyhokat, így a tápanyagok felszívódása nem lesz megfelelő.

A betegség legjellegzetesebb tünete a hasmenés, azonban gyakori a felfúvódás, puffadás, étvágytalanság is. A felszívódási zavar miatt különböző hiányállapotok is kialakulhatnak, mint például vashiányos vérszegénység vagy fehérjehiány. Előfordulhat ingerlékenység, fáradtság, gyengeség vagy kóros fogyás is.

Gluténérzékenység esetén az egyetlen megoldást a gluténmentes táplálkozás jelenti!

Mi az amiben glutén található?

  • búza és búzaeredetű termékek
  • rozs és rozseredetű termékek
  • árpa és árpaeredetű termékek
  • zab és zaberedetű termékek
  • tönköly (tönkölybúza) és őrleményei
  • kamut-búza és őrleményei
  • fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék
  • a fenti magok pelyhesített változatai
  • gluténliszt

shutterstock_520947868A fent említett gabonákat és termékeket helyettesítheted rizzsel, kukoricával, burgonyával, kölessel, hajdinával, amaránttal, cirokkal, babbal, szezámmaggal, sárgaborsóval, szójával, maniókával vagy tápiókával.

Ma már sokféle gluténmentes termék közül lehet válogatni, ami megkönnyíti a diéta betartását.

{tudtae}A gluténmentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe, s azokkal az még a csomagolás során sem szennyeződhetett.{-tudtae}

Mindig figyeld az élelmiszercímkéket és olvasd el az összetevők listáját, mert bizony olyan termékekben is előfordulhat glutén, amikben elsőre nem is gondolnád. A búzaliszt például rengeteg termék alkotórésze lehet: hús- és zöldségkészítmények, savanyított tejfélék, félkész-, instant, valamint édesipari termékek, margarinok vagy akár a csomagolt olajos magvak is szennyeződhetnek vele.

Fontos! Gluténmentes táplálkozásra kizárólag a gluténérzékenyeknek van szüksége!