Tanítsuk és jutalmazzuk őket!

shutterstock_253351462

A világ iskolái sokféle eredményes módszert használnak az egészséges táplálkozás tudnivalóinak átadására. Például az olaszok az ebédlőben töltött időre úgy tekintenek, mint az oktatás fontos részére, amikor is a tanulók egyszerre sajátíthatják el az olasz étkezési kultúrát és az egészséges táplálkozás fortélyait. A „Kultúra, ami táplál” (Cultura che Nutre) elnevezésű oktatási programjuk elméleti részében a tanárok az élelmiszerekről, az egészséges életmódról és az olasz gasztronómiáról is tartanak előadásokat.

Franciaország ugyancsak abban tűnik ki, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az étkezési kultúra oktatására és közös megélésére. A francia tradícióknak megfelelően akár 4 fogásosak is lehetnek az étkezéseik, és emiatt időt is bővebben szánnak rájuk.

A finnek például azzal segítik a diákokat az ételeik helyes összeválogatásában, hogy minta ebédet helyeznek ki az önkiszolgáló étkezdékben.

Angliában egészen egyedi módon motiválják a gyermekeket a brit étkezési szokások követésére. A „szépen evő” diákok kéthetente egy sorsoláson vesznek részt. A nyertes a „Kapitány asztalához” ülhet, ahol az ételt felszolgálják és az ebédjét egy népszerű felnőtt vendég társaságában fogyaszthatja el.