2017. szeptember 20., szerda
MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG 2017. szeptember 19.
Változatos és izgalmas uzsonnák az óvodában!

A ’Jó gyakorlatok’ kapcsán egy kiemelkedő példa a debreceni Svetits Katolikus Óvoda ahol mindig nagy figyelmet fordítanak a kicsik egészséges táplálkozására. Ebbe – lehetőség szerint – bevonják a gyerekeket is arra alapozva, hogy ők még nagyon fogékonyak a színekre és a formákra is egyaránt.

MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG 2017. szeptember 15.
Nyitott kapuk a menzán

A közétkeztetés reformját népszerűsítő kommunikációs kampányunk keretében keressük azokat az közétkeztető cégek által folyatott jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak az iskolák, szülők és pedagógusok számára. A ‘Nyitott kapuk a menzán’ programot két évvel ezelőtt a HUNGAST hívta életre, melynek elsődleges célja, hogy a szülőket közelebb hozza a közétkeztetés szolgáltatáshoz.

Merokanal 2017. június 2.
Eredményes a gyermekkori elhízás visszaszorításáért indított GYERE® Program

7%-kal csökkentette a súlyfelesleggel küzdő 6-12 éves gyermekek számát a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének GYERE® Programja Dunaharasztiban.A GYERE®- Gyermekek Egészsége Programban Dunaharaszti városában 3500 gyermek vett részt 0-tól 18 éves korig. A projekt három éve alatt a település összes oktatási és nevelési intézményében, azaz 5 óvodában, 1 gimnáziumban és 3 általános iskolában az egészséges táplálkozásról […]

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2017. március 14.
Iskolában FŐ az egészség

Az alábbi videóval a jó gyakorlatok egyik gyöngyszemét mutatjuk be: az Iskolában FŐ az egészség komplex tankonyha programot. Amennyiben tankonyha létesítésén gondolkozik, számos hasznos információhoz juthat, ha megismeri ezt a programot.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Diákbarát étkező

A diákok otthonosabban fognak mozogni az intézmény étkezőjében, ha a segítségükkel szebbé és hangulatosabbá alakítjuk a teret. Például ha rajzpályázatot hirdetünk, a nyertes munkákkal díszíthetjük az étkező falát.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Ebédidő=ebédre szánt idő?

A nyugodt étkezés nem csak biológiai szempontból, hanem az ebédszünet élményének kialakításában is fontos szerepet játszik. Nézze meg mások hogyan törekednek a nyugodt étkezésre?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Főzőiskola

A gyermekek új ételek iránti lelkesedését nagymértékben lehet azzal befolyásolni, ha bevonjuk őket a főzés folyamatába és megtanítjuk őket az ételek elkészítésére. Számos országban főzőkurzusokat szerveznek az iskolásoknak, ahol szakácsok segítségével készíthetnek el egyszerűbb ételeket. Nézd meg mások hogyan valósítják meg!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Helyi vagy organikus termékek használata
Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Hírek a konyháról

Vajon tudják a szülők, hogy mit ebédelt a gyermeke és mit érdemes vacsorára adni?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Kertészkedjünk, termesszünk növényeket együtt!

Nézd meg más iskolák hogyan tanítják meg a gyermekeiknek, hogy honnan származnak az élelmiszerek!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Mutassunk példát!

A gyermekek figyelemmel kísérik a körülöttük levők viselkedését, amelyet mintának is használhatnak. Pedagógusként példamutatással is taníthatja a gyermekeket a helyes étkezési kultúra és szokások kialakítására.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Szervezzünk menza bizottságot!
Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Szervezzünk tanulmányi kirándulásokat!

Van az iskola környékében pékség, termőföld, élelmiszergyár? Mutassuk meg a gyerekeknek!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Tanítsuk és jutalmazzuk őket!

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek átadása gyakorlatban számos módon megközelíthető. Nézze meg mely ország jár előttünk jó példával?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Továbbképzés a konyhán dolgozóknak

Javítana a konyhai kiszolgálás minőségén? Szervezzünk szakmai továbbképzéseket a konyhai személyzet számára!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Visszajelzések – egy svédországi példa

A svéd közétkeztetés értékelésére kifejlesztettek egy innovatív, web-alapú rendszert, melynek célja, hogy az oktatási intézmények visszajelzést kapjanak az étkeztetésük minőségéről.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. november 15.
Ahol van kérdés, ott közel a segítség

Ha nem tudják mit adjanak a gyereknek, vagy hogyan adják, hogy megszeresse, tegyenek egy próbát: kérdezzenek, írjanak nekünk. Kollégáink a legjobb tudásuk szerint fognak válaszolni.

Keressük a közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat!

A közétkeztetés reformját népszerűsítő kommunikációs kampányunk keretében keressük azokat az közétkeztető cégek által folytatott jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak az iskolák, szülők és pedagógusok számára

Felhívás – közkonyha fejlesztés

Magyarország Kormányának felhívása a vidéki térségekben található, helyi termékértékesítést szolgáló piacok, vásárterek infrastrukturális fejlesztésének, illetve a közétkeztetés fejlesztésének megvalósítása érdekében került meghirdetésre. A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére. Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése. A felhívás kódszáma: VP6-7.2.1-7.4.1.3-17

„Egészséges is lehet finom” – pályázat családok számára

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2017. augusztus 18  – szeptember 15. között pályázatot hirdet a családok számára. Keressük a legjobb kisétkezésekre szánt ételeket! A pályázat célja, hogy megismerjük és megismertessük azokat a változatos és egészséges összetevőkből készült, kisétkezésekre (tízóraira, uzsonnára) szánt ételeket, amelyeket a szülők készítenek és csomagolnak gyermekeiknek, nap mint nap iskolaidőben. A […]

Kötelező képzést indít az OGYÉI élelmezésvezetőknek

Szeptembertől nyolc alkalommal – a fővárosban és több vidéki helyszínen – indít képzést az közétkeztetési cégek élelmezésvezetői számára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Intézményi követelmények – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten az intézmény típusokat, általános követelményeket, munkahelyi étkezést vesszük górcső alá.

10+ 1 tipp külföldi utazáshoz, nyaraláshoz

A nyaralást elsősorban a gyomorpanaszok keseríthetik meg, ezt az alábbi jó tanácsok betartásával elkerülheti!

’Táplálkozás-egészségügyi szempontok a közétkeztetésben’ képzés tájékoztató

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tájékoztatja a közétkeztetési rendeletben előírt képzés iránt érdeklődőket, hogy a képzés szakmai anyagai elkészültek, jelenleg a helyszínek és időpontok egyeztetése zajlik.

Tippek ötletek a nyári melegben ha kirándulni megyünk

Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!

Só használata – kérdések és válaszok a rendelet kapcsán

A közétkeztetők számára is szeretnénk elérhető, naprakész információkat megosztani, amellyel támogatjuk munkájukat. Gyakran Ismételt Kérdések rovatunkban, témakörönként összegyűjtöttük néhány kérdést és választ, amelyek hasznosak lehetnek a rendelettel kapcsolatosan felmerült kérdések tisztázásában. Ezen a héten a sót helyezzük fókuszba.

Hurrá nyaralunk…! – és mi legyen a családi útipatikában?

Végre itt a nyár, remek az idő az iskolának is vége és kezdődhet a csupa nagy betűs, élményekkel teli VAKÁCIÓ. Ez az az időszak, amikor kicsit fellélegzünk, számoljuk vissza a napokat a családi nyaralásig. A gyerekek izgatottan várják, hogy mikor indulunk már végre. Mi szülők pedig elkezdjük tervezni, hogy mit vigyünk magunkkal és csomagolás közben […]