2018. június 24., vasárnap
MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG 2018. március 1.
Az egészséges táplálkozás ösztönzését segítő jó gyakorlatok – 2017-ben

Az egészséges étkezés népszerűsítése során folyamatosan keressük azokat a hazai és külföldi jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak a közétkeztetők, az iskolák, a szülők és pedagógusok számára. 

MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG 2017. szeptember 19.
Változatos és izgalmas uzsonnák az óvodában!

A ’Jó gyakorlatok’ kapcsán egy kiemelkedő példa a debreceni Svetits Katolikus Óvoda ahol mindig nagy figyelmet fordítanak a kicsik egészséges táplálkozására. Ebbe – lehetőség szerint – bevonják a gyerekeket is arra alapozva, hogy ők még nagyon fogékonyak a színekre és a formákra is egyaránt.

MERŐKANÁL SZERKESZTŐSÉG 2017. szeptember 15.
Nyitott kapuk a menzán

A közétkeztetés reformját népszerűsítő kommunikációs kampányunk keretében keressük azokat az közétkeztető cégek által folyatott jó gyakorlatokat, melyek mintául szolgálhatnak az iskolák, szülők és pedagógusok számára. A ‘Nyitott kapuk a menzán’ programot két évvel ezelőtt a HUNGAST hívta életre, melynek elsődleges célja, hogy a szülőket közelebb hozza a közétkeztetés szolgáltatáshoz.

Merokanal 2017. június 2.
Eredményes a gyermekkori elhízás visszaszorításáért indított GYERE® Program

7%-kal csökkentette a súlyfelesleggel küzdő 6-12 éves gyermekek számát a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének GYERE® Programja Dunaharasztiban.A GYERE®- Gyermekek Egészsége Programban Dunaharaszti városában 3500 gyermek vett részt 0-tól 18 éves korig. A projekt három éve alatt a település összes oktatási és nevelési intézményében, azaz 5 óvodában, 1 gimnáziumban és 3 általános iskolában az egészséges táplálkozásról […]

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2017. március 14.
Iskolában FŐ az egészség

Az alábbi videóval a jó gyakorlatok egyik gyöngyszemét mutatjuk be: az Iskolában FŐ az egészség komplex tankonyha programot. Amennyiben tankonyha létesítésén gondolkozik, számos hasznos információhoz juthat, ha megismeri ezt a programot.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Diákbarát étkező

A diákok otthonosabban fognak mozogni az intézmény étkezőjében, ha a segítségükkel szebbé és hangulatosabbá alakítjuk a teret. Például ha rajzpályázatot hirdetünk, a nyertes munkákkal díszíthetjük az étkező falát.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Ebédidő=ebédre szánt idő?

A nyugodt étkezés nem csak biológiai szempontból, hanem az ebédszünet élményének kialakításában is fontos szerepet játszik. Nézze meg mások hogyan törekednek a nyugodt étkezésre?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Főzőiskola

A gyermekek új ételek iránti lelkesedését nagymértékben lehet azzal befolyásolni, ha bevonjuk őket a főzés folyamatába és megtanítjuk őket az ételek elkészítésére. Számos országban főzőkurzusokat szerveznek az iskolásoknak, ahol szakácsok segítségével készíthetnek el egyszerűbb ételeket. Nézd meg mások hogyan valósítják meg!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Helyi vagy organikus termékek használata
Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Hírek a konyháról

Vajon tudják a szülők, hogy mit ebédelt a gyermeke és mit érdemes vacsorára adni?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Kertészkedjünk, termesszünk növényeket együtt!

Nézd meg más iskolák hogyan tanítják meg a gyermekeiknek, hogy honnan származnak az élelmiszerek!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Mutassunk példát!

A gyermekek figyelemmel kísérik a körülöttük levők viselkedését, amelyet mintának is használhatnak. Pedagógusként példamutatással is taníthatja a gyermekeket a helyes étkezési kultúra és szokások kialakítására.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Szervezzünk menza bizottságot!
Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Szervezzünk tanulmányi kirándulásokat!

Van az iskola környékében pékség, termőföld, élelmiszergyár? Mutassuk meg a gyerekeknek!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Tanítsuk és jutalmazzuk őket!

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek átadása gyakorlatban számos módon megközelíthető. Nézze meg mely ország jár előttünk jó példával?

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Továbbképzés a konyhán dolgozóknak

Javítana a konyhai kiszolgálás minőségén? Szervezzünk szakmai továbbképzéseket a konyhai személyzet számára!

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. október 6.
Visszajelzések – egy svédországi példa

A svéd közétkeztetés értékelésére kifejlesztettek egy innovatív, web-alapú rendszert, melynek célja, hogy az oktatási intézmények visszajelzést kapjanak az étkeztetésük minőségéről.

Balogh-Tóth Krisztina Tímea 2016. november 15.
Ahol van kérdés, ott közel a segítség

Ha nem tudják mit adjanak a gyereknek, vagy hogyan adják, hogy megszeresse, tegyenek egy próbát: kérdezzenek, írjanak nekünk. Kollégáink a legjobb tudásuk szerint fognak válaszolni.

Meghosszabbítottuk a „Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit!” felhívás beadási határidejét!

Módosult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által, a gyermekek iskolai étkezését biztosító cégek részére meghirdetett felhívás, melynek keretében olyan recepteket várunk, melyek három különféle, speciális diétára szoruló gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeire kínálnak megoldást.

Megvannak a nyertes osztályokat – Irma néni sorsolta ki a győzteseket!

Lezárult, és ahogy arról korábban hírt adtunk, Irma néni, Román Józsefné lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által meghirdetett pályázatra tanulók nevezhették be kedvenc konyhás nénijüket, bácsijukat, a játékfelhívásban az OGYÉI azt ígérte, a résztvevő közül 10 szerencsés osztály kiránduláson vehet részt.

Irma néni Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a tanulók elégedettebbek legyenek és szívesen fogadják, […]

Rekord részvétellel zárult a 9. Happy-hét

Több mint 73 ezer iskolás és óvodás gyermek figyelmét sikerült felhívni a folyadékfogyasztás jelentőségére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett Happy-hét során. Idén az iskolák mellett már az óvodák is részt vettek a programban.

Hamarosan kiderül, ki lesz Magyarország legkedveltebb konyhás nénije vagy bácsija!

Több mint száz osztály nevezte be legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját abba a játékba, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet indított az iskolák körében. A pályázat célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet azoknak a munkájára is, akik a közétkeztetés fontos láncszemeként nap mint nap hatással vannak a gyerekek egészségére. A gondos tálalás, a kedves kiszolgálás […]

A túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz!

Lezajlott a 9. HAPPY-hét! Kilencedik alkalommal, 2018. március 19-23 között rendezte meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a fiataloknak szóló magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hetet. A program egyre népszerűbb az iskolák és óvodák körében, a tavalyi évhez képest több mint kétszer annyi, 404 intézmény (245 iskola és 159 óvoda) jelentkezett.  Ez azt jelenti, hogy […]

Meghosszabbítjuk a határidőt – küldjetek szelfit április 30-ig! Keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját!

Osztálykirándulást nyerhet tíz osztály az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által szervezett játékon, melynek keretében keressük 2018 legkedvesebb konyhás nénijét/bácsiját! Tekintettel a tavaszi szünetre – pedagógusok kérésére – meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt április 30-ig!

Tippek húsvéti étkezéshez

Hazánkban a Húsvét a Karácsony mellett az év egyik legjelentősebb ünnepe, így nem csoda, hogy számos hagyományos menü szerepel a családi asztalon. A sonka, tojás, bárány, torma, kalács a legismertebb ételek, csak, hogy néhányat kiemeljünk. Fontos szempont, hogy az ételsor kiválasztásakor a megfelelő, jó minőségi alapanyagot részesítsük előnyben, helyes konyhatechnológiát alkalmazzunk, továbbá ügyeljünk a változatosságra […]

Hogyan fejlődik gyermekünk?

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető méréseket (pl. testsúly, testmagasság) érdemes elvégezni, így a szülők láthatják a változásokat.

Ki lesz „2018 legkedvesebb iskolai konyhás nénije vagy bácsija”?

Kedveled az iskoládban a konyhai dolgozókat? Szépen tálalják az ételed, kedvesen szólítanak meg? Megjegyzik, hogy mi a kedvenc ételed? Segítőkészek, ha kérdésed van? Készíts vele egy szelfit és nyerjetek!