Tápanyagok 60 éves kor felett: mire van szükségünk és mit kerüljük?

Időskori táplálkozási ajánláson dolgozik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, megjelenése 2020-ban várható. Az intézet dietetikusai addig is összegyűjtötték azokat a tápanyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség megőrzése szempontjából és azokat, melyekből a lehető legkevesebbet ajánlott fogyasztani, 60 éves kor felett.

A cikk megjelenése óta már elérhető az OGYÉI időseknek szóló új táplálkozási ajánlása. Részletek itt: https://merokanal.hu/60pluszegeszseg/

Nélkülözhetetlen

Rostok

A bélmozgás elősegítése révén megakadályozzák a székrekedést. Ezen kívül a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, valamint néhány daganatos betegség megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

Miben található? Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, magvak

Kalcium és D-vitamin

Hozzájárulnak az egészséges és erős csontozat fenntartásához.

Miben találhatók? Tej, tejtermékek (túró, kefir, joghurt, sajt).

Vas

A szervezet megfelelő oxigénellátásában van lényeges szerepe.

Miben található? Húsok, máj és egyéb belsőségek, káposztafélék, búzakorpa, paraj, hüvelyesek, lenmag, tökmag, tojássárgája.

B-12-vitamin

Hozzájárul az agy és az idegrendszer egészségének megőrzéséhez.

Miben található? Állati eredetű élelmiszerekben: húsok, halak, tej, tejtermékek.

Telítetlen zsírok

Segítenek fenntartani a normál koleszterinszintet.

Miben találhatók? Növényi olajok (olívaolaj, napraforgóolaj, kukoricaolaj stb.), halak, avokádó, olajos magvak.

Kerülendő

Hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, ami növeli a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

Miben van sok? Feldolgozott élelmiszerek (pl.: csomagolt félkész ételek, levesporok, leveskocka, sós rágcsálnivalók, felvágottak)

Cukor

A túlzott és rendszeres cukorfogyasztás elhízáshoz vezethet, mely számos további betegséget okozhat.

Miben van sok? Csokoládék, cukorkák, kekszek, cukros üdítők, cukrászsütemények

Telített zsírsavak

A telített zsírsavak növelik a káros, ún. LDL-koleszterin szintjét, fokozva az érelmeszesedés kockázatát.

Miben találhatók? Étkezési zsír, kókuszolaj, pálmaolaj, zsíros húsfélék.