Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetika, humán táplálkozás tagozatának elnöke Zentai Andrea, titkára Varga Anita lett

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2020. szeptember 22-én, a Vigadóban megrendezésre került ünnepségen prof. dr. Kásler Miklós miniszter úrtól átvették megbízó levelüket az átalakított Egészségügyi Szakmai Kollégium és tagozatainak új vezetői.

A Dietetika, humán táplálkozás tagozat elnökének Zentai Andreát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai főosztályának vezetőjét, titkárának Varga Anitát, az OGYÉI Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztályának vezetőjét választották.

Kép forrása: EMMI

Zentai Andrea
dietetikus, népegészségügyi MSc

Főiskolai tanulmányait megelőzőn és a tanulmányok alatt is mint kajakedző dolgozott. Dietetikusi diplomáját 2005-ben szerezte a SOTE-ETK-án, negyedévesen már dialízis központban és nephrológiai ambulancián,  ezt követően a Szent Imre Kórház endokrinológiai és anyagcsere osztályán, majd ambulanciáján dolgozott. 12 évig foglalkozott anyagcsere- és endokrin problémákkal küzdő gyermek és felnőtt páciensekkel, kismamákkal, sportolókkal.  5 évig volt a Bátor Tábor önkéntes dietetikusainak vezetője. 2009-től az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI), jelenleg ennek jogutódjánál, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben (OGYÉI) dolgozik, a Táplálkozás-epidemiológiai Főosztály vezetőjeként. Munkája során gyakorlati tapasztalatot szerzett kórházi terápiás dietetikusként, élelmezésben, egyéni és csoportos tanácsadásban, főzőiskola vezetésében, jogszabályalkotásban, országos, reprezentatív (lakossági és közétkeztetési) felmérések, vizsgálatok előkészítése, megvalósítása terén is, intervenciós programok előkészítésében megvalósításában, projekt végrehajtásban. A Közétkeztetők kézikönyve II. kötetének társszerzője.

Varga Anita
dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

2008-tól az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben, 2015 óta ennek jogutódjánál, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben dolgozik. Munkája során gyakorlati tapasztalatokat szerzett terápiás dietetikusként a járóbeteg ellátás területén (prevenció, utókezelés, gondozás), valamint fogyókúrás gyermektáborok szervezésében is aktívan részt vett. Jelenleg az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztály Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztályának vezetője. Feladatai közé tartoznak a lakosság élelmezéssel és táplálkozással összefüggő állapotának, az élelmiszertudomány, a táplálkozás-egészségügy, táplálkozás-tudomány helyzetének, folyamatainak figyelemmel kísérése, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Részt vesz intervenciós programok és táplálkozás-egészségügyi felmérések szervezésében, lebonyolításában, szakmai állásfoglalások, ajánlások, tájékoztató anyagok elkészítésében, valamint jogszabálytervezetek előkészítésében. Rendszeresen tart előadásokat egészségnapokon, rendezvényeken, szakmai képzéseken, hazai és nemzetközi konferenciákon. ​