Megjelent a Közétkeztetők kézikönyve II. kötete, allergénmentes receptekkel

 

2019. október 10-én, a Lurdy házban mutatták be Gyurizca Ákos és Zentai Andrea könyvét, amely a jelölésköteles 14 allergéntől mentes, ugyanakkor a közétkeztetési rendeletnek megfelelő, változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag ételek receptjeivel és a leggyakoribb táplálékallergiák, – intoleranciák bemutatásával segíti a diétás étkeztetést biztosító közétkeztetőket és a magánszemélyeket egyaránt.

A könyv kapható a könyvesboltokban és megrendelhető a kiadó weboldalán is.

A könyvhöz Dr. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója írt ajánlót:

Ajánlás

Meleg szívvel tudom ajánlani ezt a könyvet mindenkinek, aki a közétkeztetésben dolgozik, és egy kicsit mást, színesebbet, változatosabbat szeretne főzni a gyerekeknek vagy felnőtteknek, mint tette ezt az idáig megszokott menüsorok alapján. Nagy haszonnal forgathatja ezt a könyvet a magánember is a saját konyhájában, aki finomságokra, ínyencségekre vágyik, főleg, ha arra is van gondja, hogy tudatosan és egészségesen táplálkozzon.

További eredménye ennek a munkának, hogy külön kitér a tejfehérje-allergiában, laktózintoleranciában, gluténérzékenységben, tojásallergiában szenvedő emberek szükségleteire is, így kielégítve a társadalmunkban egyre növekvő számban megjelenő táplálékallergiás, intoleranciás emberek igényeit, segítve ezzel megtalálni vagy elkészíteni a megfelelő és tápláló ételeket a közétkeztetésben és saját otthonunkban egyaránt.

De ugyanilyen fontos hangsúlyozni, hogy ez a könyv az egészséges táplálkozás irányelveinek beépítésével a társadalom nagy tömegei számára jelent kiemelkjkedő hasznosságot.

Külön öröm számomra, mint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója számára, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) kiváló hagyományai, értékes munkái az új korszakban az OGYÉI égisze alatt is tovább folytatódnak, aminek ékes bizonyítéka ez a szépen illusztrált, számos informatív táblázattal rendelkező könyv. Jó érzéssel és büszkeséggel tölt el, hogy az új korszak fiatal, tehetséges munkatársai is nagy szaktudással rendelkeznek, illetve elég ambíciózusok ahhoz, hogy ilyen teljességet igénylő munkába fogjanak, ezáltal járulva hozzá Intézetünk társadalmi hasznosságához.

Kívánom tehát Kedves Olvasó, hogy haszonnal forgassa Gyuricza Ákos és Zentai Andrea könyvét, örömet, kedvet, és ízeket leljen a receptek megfőzésekor, a magyar közétkeztetés pedig ezáltal is úgy tudjon fejlődni, hogy egyre finomabb és egészségesebb ételek kerüljenek elénk, a mindennapi fogyasztók elé.

Dr. Szentiványi Mátyás MD PhD, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója

(Részlet a Közétkeztetők kézikönyve II., Allergénmentes ételreceptek, korcsoportonként c. könyvből.)