Az NNGYK és a Néprajztudományi Intézet gyermek-közétkeztetést felmérő kutatásának eredményei

A HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (jogutódja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, NNGYK) közösen vett részt egy, a gyermek-közétkeztetést felmérő kutatásban (2018–2024). A vizsgálat egyik fő célja a közelmúltban zajló menzareform és a helyi táplálkozáskultúra összeegyeztethetőségének megismerése volt.

A kutatás során kilenc különböző településtípusú általános iskola vizsgálatára került sor, önkitöltős kérdőívek, strukturált interjúk és résztvevők megfigyelése alkalmazásával.

Kiemelt megállapítások:

  • A szülők többsége saját bevallása szerint nem fogyaszt naponta zöldséget (55,4%) és gyümölcsöt (57,3%). A vizsgálatba bevont csoportok közül egyedül a tanároknál fordult elő, hogy a többség naponta eszik ezekből az élelmiszerekből.
  • Teljes őrlésű kenyeret vagy más teljes őrlésű pékárut a szülők (37%) és a tanárok (35,3%) többsége ritkán, míg az élelmezésvezetők (40%) mindennap, a konyhai dolgozók (67,6%) pedig jellemzően párszor egy héten fogyasztanak.
  • A táplálkozási ismeretekre vonatkozó kérdéseknél a gyümölcsöt, a zöldséget és a tejet naponta fogyasztandónak jelölte a kutatásban részt vevők többsége.
  • Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a gyermekeket körülvevő felnőttek táplálkozási szokásainak megismerése nagyon fontos, mert azok a gyermekek egészségmagatartására és táplálkozási szokásaira is hatással vannak.

A részletes eredmények a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai lapjában, az Új Diétában olvashatók:

  1. A gyermek-közétkeztetés komplex képének vizsgálata néprajztudományi és táplálkozástudományi szemmel I.
  2. A gyermek-közétkeztetés komplex képének vizsgálata néprajztudományi és táplálkozástudományi szemmel II.