Az RC TEAM-et díjazta az OGYÉI a Közétkeztetési Szakácsversenyen

A SIRHA Budapest, nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakiállítás keretein belül, február 6-án került megrendezésre a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 nagyszabású döntője és nyilvános eredményhirdetése.

A szakmai zsűri, melynek Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa is tagja volt, a Hungast Pécs csapatát választotta a verseny legjobbjának. Második helyezést ért el a Hungast Bakony Gaszt (Veszprém), a harmadik az Eurest Győr csapata lett.

Forrás: NÉBIH

A dobogós helyezések mellett különdíjasok kihirdetésére is sor került. A gyermekkori elhízás megfékezésében és az iskolai közétkeztetés optimalizálásában jelentős szerepet vállaló OGYÉI azt a csapatot díjazta, amelyik szerinte a leginkább gyerekbarát, az iskolai közétkeztetésbe is beilleszthető menüt prezentálta.

A „menzabarát felnőtt menüt” különdíjat Feigl Edit, az OGYÉI Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóságának vezetője adta át a nyertes Reformátor Culinaria Team (RC Team) csapatának, amelynek tagja volt:

  • Vígné Sági Katalin, irányító
  • Erdős Anikó szakács
  • Horváth Anikó
  • Erdős Erika.

A lelkes csapat a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola 1100 adagos főzőkonyháján készít naponta ízletes ételeket az ott étkező gyermekek számára. Vígné Sági Katalin számára a verseny egy „izgalmas kirándulás” volt a felnőtt étkeztetés világába.

Az RC Team, munka közben (Forrás: NÉBIH)

Az RC Team a verseny minden elvárását teljesítette: a közétkeztetési rendelet előírásainak megfelelő, háromfogásos, komplettált ebédjének része volt a lecsó és a méz, mint kötelező elem, menüsorában pedig tradicionális nyári ízek jelentek meg.

Zöldborsó krémlevesükbe, az újdonság jegyében kecskesajt is került, amellyel átalakították a krémlevesről alkotott hagyományos elképzeléseket. Nagy adagszámban is elkészíthető fő fogásuk cukkínilecsó-ágyon tálalt töltött csirkemellsupreme volt, kolbászos morzsával, szalonnás zöldbabbal és dödöllével. Nagy öröm volt látni a cukkíninek, ennek az iskolai közétkeztetésben jellemzően nehezen használható zöldségnek lecsóként való felhasználását, hiszen ilyen formában a gyerekek is szívesebben megeszik azt. Szintén örömteli a – közétkeztetésben méltatlanul háttérbe szorult – dödölle (egyes területeken ganca néven ismert köret) megjelenése, amely a magyar konyha egyik tájjellegű, minden korosztály által kedvelt, laktató étele. A csapat desszertje is tartogatott meglepetést: körtetortájukat eperrel és egy darabka törökmézzel, a régi vásárok legnépszerűbb édességével tálalták, melyet a mai fiatalok kevésbé ismernek.

Az OGYÉI ezúton is gratulál minden, a döntőig eljutott csapatnak, munkájukhoz pedig további sok sikert kíván.