Ételallergiával a közétkeztetésben – vendégünk volt az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület

2023. november 23-án 18. alkalommal az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület közreműködésével sikeresen lezajlott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztálya és a közétkeztetési munkacsoportot koordináló bizottság által szervezett közétkeztetési munkacsoporti ülés.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületet Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus, gyermekgyógyász és 6 érintett szülő azzal a céllal hozta létre, hogy szülőtámogatási tevékenységgel segítséget nyújtsanak az érintetteknek, valamint, hogy képviseljék Magyarországon az anafilaxiás allergiások érdekeit. Az egyesület jelenleg 1200 érintett családdal tart folyamatos kapcsolatot.

DR. CSÁKI CSILLA doktornő ismertette az anafilaxia orvosszakmai szempontjait.

Az allergia legsúlyosabb formája a hirtelen fellépő súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, azaz az anafilaxia, mely súlyos légzési és/vagy keringési zavarban nyilvánul meg akár bőrtünetek nélkül, akár keringés összeomlás nélkül.

Az ismerten anafilaxiás gyermekek mindegyike rendelkezik egy egyéni sürgősségi tervvel, melyben az enyhe, és súlyos tünetek, illetve a tünetek megjelenésekor szükséges teendők szerepelnek. Ez a sürgősségi terv minden sürgősségi táska része, melyet az ismerten anafilaxiások magukkal hordanak.

A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet nevezéktana szerint kötelező élelmiszer allergén jelölések a földimogyoró („peanut”), a diófélék („tree nut”), ami a földimogyoró kivételével az összes egyéb mogyoró-diófélét jelöli, pl.: törökmogyoró, dió, kesudió, pisztácia, brazil dió, mandula, makadámdió, pekándió. Allergia szempontjából külön kategóriába tartoznak a nem mogyoró-diófélék, az úgynevezett, olajos magvak („seeds”) pl.: a szezámmag, tökmag, lenmag, napraforgómag, mák, melyek közül a 1169/2011/EU rendelet értelmében a szezámmag jelölése kötelező.

Az étel okozta anafilaxiák 70-90%-át mogyoró-diófélék okozzák, de előfordulhat anafilaxiás reakció tejre, tojásra, halakra vagy rákfélékre is.

KISS ANIKÓ, az egyesület egyik alapító tagja érintett szülőként kiemelte, hogy a cél az allergénnel történő érintkezés kockázatának minimalizálása.

Az allergénnel való találkozás teljes kizárása lehetetlen feladat, így az allergénnel való találkozás kockázatának minimalizálására kell törekedni.

A gyermekek biztonsága érdekében elengedhetetlen a családtagok, barátok, pedagógusok, és minden érintett tájékozottsága, a tünetek felismerésének és ellátásának képessége.

2023. szeptember 1-től a szülőnek, törvényes képviselőnek kötelessége bejelenteni a gyermekét érintő fokozott kockázatú allergiát az intézmény számára, az intézménynek a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény értelmében biztosítani kell a tanulók egészségének megőrzésére fordított fokozott figyelmet. Az anafilaxiás allergiával kapcsolatos ismeretek oktatása létfontosságú. A pedagógusoknak az Országos Mentőszolgálat biztosít képzést, emellett online, ingyen elérhető az Allergia Képzett Iskola (AKI) oktatóprogram is.

Az anafilaxiával élő gyermekek intézményi létének egyik legnehezebb pontja az étkezés. DOMONKOS BRIGITTA, szintén az egyesület egyik alapító tagja az érintett gyermekek és környezetük számára fontos étkezési szabályokat, lehetőségeket ismertette. A pedagógusokkal való együttműködésen túl fontos a szülőtársak közötti megfelelő kommunikáció, az iskolában a gyerekek által bevitt ételek fokozottan megjelennek, ezért az osztálytársak bevonása, az ő ismereteik bővítése is kiemelt jelentőséggel bír.

Angliában speciális intézményrendszert dolgoztak ki, az úgynevezett „nut-free” iskolákat, ahol az intézmény és a közétkeztető is vállalja a földimogyoró és diófélék eliminálását. Kizárólag ezektől az anyagoktól mentes ételeket engednek bevinni az intézményekbe, a pedagógusokat és a személyzet többi tagját pedig a megfelelő felkészültség jellemzi, az intézményekben szükség esetére elérhető az adrenalin autoinjector (AAI).

A 18. közétkeztetési munkacsoporti ülésen a hallgatók megismerhették az egyesület munkásságát, és betekintést nyertek az anafilaxiával érintettek mindennapjaiba, tapasztalataikba. Az érdeklődők számára az egyesület weboldalán számos egyéb információ, és hasznos dokumentum, többek között az anafilaxiás gyermekek biztonságos ellátását segítő, az óvodák és iskolák részére kidolgozott útmutató is elérthető. A program a résztvevők kérdéseinek megválaszolásával zárult.

A téma fontossága miatt az előadások az ILIAS e-learning oktatási felületén visszanézhetők.

A közétkeztetési munkacsoport videótárat az Ilias e-learning felületére a már korábban regisztrált felhasználók a „Taneszköztárolóban” megtalálhatják. https://e-learning.ogyei.gov.hu/login.php?client_id=kkfkepzesek&lang=hu.
Abban az esetben, ha még nem regisztráltál az Ilias e-learning felületére, a videók megtekintéséhez az alábbi linken kell regisztrálnod: https://online-kerdoiv.com/index/v/h/Videotar (Ezután egy héten belül e-mailben kap majd egy, a belépéshez, illetve a felület kezeléséhez szükséges segédletet.)

A jövő évi közétkeztetési munkacsoporti ülések tematikájának kidolgozása folyamatban van. A következő ülés várhatóan 2024 februárjában kerül megrendezésre.

Ne maradj le! Iratkozz fel hírlevelünkre!
A programsorozatot szervező Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGY) folyamatosan várja azok jelentkezését, akik részt kívánnak venni a közétkeztetési munkacsoportban zajló munkában, mélyebb szakmai ismeretekhez akarnak jutni és a kollégákkal közösen szeretnének megoldásokat találni a szakterületükön felmerülő esetleges problémákra.