Önálló szekció keretében mutatták be az NNGYK eredményeit a MTtT konferenciáján

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2023. október 5-7. között, Győrben rendezte meg a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. vándorgyűlését, melyen a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGKY) munkatársai 6 előadást is tartottak. Az NNGYK online élelmiszer-összetételi adatbank létrehozására irányuló munkája, illetve a Best-ReMap európai uniós projekt keretében végzett tevékenysége olyan előremutató és nagy jelentőségű lehet a magyarországi egészségveszteségek csökkentése terén, hogy az önálló, Egészséges élelmiszerek az egészséges jövőért című szekció keretében került bemutatásra.

Az NNGYK munkatársai (balról jobbra): Susovits Kitti, Guba Georgina, Zámbó Leonóra, dr. Sarkasi-Nagy Eszter, dr. Greiner Erika, Zentai Andrea, Varga Anita, Bakacs Márta

Bakacs Márta előadása bizonyította a hiteles és időszerű adatokat tartalmazó Nemzeti Online Élelmiszer-összetételi Adatbank kifejlesztésének szükségességét és – mintegy esettanulmányként – bemutatta az uniós projekt előkészítő fázisának kihívásait, a tervezés és a közbeszerzések előkészítésének tekintetében.

Susovits Kitti a Best ReMaP-WP5 munkacsomagjának, egységes feldolgozottélelmiszer-monitorozó rendszer létrehozását célzó tevékenységét és ezen belül az NNGYK feladatait ismertette. A projekt keretében az egyes részt vevő tagállamokban a gyermekek cukor- és sóbeviteléhez legnagyobb mértékben hozzájáruló öt élelmiszerkategóriába (üdítőitalok, tejtermékek és tejalapú desszertek, húskészítmények, kenyérfélék, reggeliző gabonapelyhek) tartozó élelmiszereket vizsgálták, egységes módszertannal. Az előadás részletesen bemutatta az adatgyűjtés, az adatrögzítés, a kódolás, az adattisztítás és az elemzések folyamatait és a legfontosabb eredményeket.

Varga Anita a projekt WP7-es munkacsomagját és az NNGYK vonatozó eredményeit mutatta be. A munkacsomag célja a közétkeztetés keretében biztosított ételek minőségének javítása, továbbá, hogy közétkeztetési közbeszerzési pályázatok elbírálása során hangsúlyosabban érvényesüljenek a táplálkozás-élettani szempontok. Ennek érdekében az NNGYK munkatársai tanulmányozták és tesztelték a szlovén élelmiszerközbeszerzést segítő online alkalmazást (élelmiszerkatalógust) és egy ezen alapuló közbeszerzési eljárást folytattak le bölcsődékben, pilot jelleggel, a tej és tejtermékek élelmiszercsoportra fókuszáltan.

Zámbó Leonóra előadásában részletesen bemutatta a szlovén élelmiszer-közbeszerzési jógyakorlatot, melynek meghatározó eleme a szlovének által fejlesztett élelmiszer-közbeszerzést elősegítő online alkalmazás, az élelmiszer-katalógus. Az alkalmazás lehetővé teszi az élelmiszer-közbeszerzést lefolytató intézmények számára a piackutatást és megkönnyíti a közbeszerzési dokumentumok előkészítését úgy, hogy közben elősegíti az élelmiszer-közbeszerzésre vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést.

Sarkadi- Nagy Eszter egy új, a szakpolitikai beavatkozásokat megelőző problémafeltárást segítő módszert és annak magyarországi tesztelését mutatta be az érdeklődőknek. A CO-CREATE dialógus fórum a Horizon2020 projekt keretében fejlesztett módszer, amely lehetőséget biztosít a különböző nézőpontok döntéshozatalba való bevonására. A Best-ReMap keretében az NNGYK munkatársai a módszert a márkaneves élelmiszer-adatbázisok kialakításával és használatával kapcsolatos vélemények feltérképezésére használták.

A vándorgyűlésen előadást tartott továbbá Zentai Andrea, aki a Magyarországon 2010-2022 között 4 alkalommal megvalósult WHO Gyermek Tápláltsági Állapot és Táplálkozási Vizsgálat (COSI) eredményeit ismertette. Az egyes felmérések eredményeinek összehasonlításával bemutatta a 6-8 éves gyermekek tápláltsági állapotának és táplálkozási szokásainak vizsgálatával azonosítható tendenciákat és a gyermekkori elhízás csökkentésére irányuló konkrét javaslatokat fogalmazott meg.