Kiváló minőségű élelmiszer védjegyre pályázó párizsikat teszteltek az NNGYK munkatársai

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2023. szeptember 28-án, a METRO Gasztroakadémián került sor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevével fémjelzett Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) tanúsító védjegy részeként meghirdetett újabb termékmustrára. Az összehasonlító versenyen ezúttal a párizsi termékkategória legjobbjai mérkőzhettek meg egymással.

Miháldy Kinga és Zentai Andrea (NNGYK)

Az esemény résztvevői vak kóstolás keretében hasonlították össze és pontozták a párizsikat. A többlépcsős vizsgálatsorozat részét képező bírálat eredményének szerepe van abban, hogy mely párizsik viselhetik a jövőben a KMÉ arany fokozatú védjegyet, amely „egyszerre utal az élelmiszerek biztonságára, minőségére és a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó gyártási folyamatokra” (forrás: kme.hu).

A védjegyek elnyerésére „olyan párizsi vagy parizer elnevezésű termékkel lehetett pályázni, amelynek előállítási körülményei megfelelnek a hatályos magyarországi és uniós jogszabályi előírásoknak, továbbá a termék a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó előírásain túl megfelel az alábbi követelményeknek:

  • A késztermékre vonatkozóan a jelölés szempontjából a hústartalom legalább 60%.
  • Csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) nem használható fel.

Minőségi jellemzők:

  • Felhasználható adalékanyagok: nitrit, antioxidáns, vízkötő képességet javító adalékanyag,
  • színezék, ízfokozó adalékanyag (E620-E635)
  • Az adalékok maximális száma: 5, beleértve a színezéket is.
  • Kalciumtartalom legfeljebb 300 mg/kg.” (Forrás: kme.hu)

A párizsi speciális tanúsítási követelményeinek részleteiről itt lehet tájékozódni.

A rendezvényre az Agrárminisztérium és a Nébih munkatársai mellett a termékcsoport gyártói és forgalmazói, szakbizottságok, egyesületek, szakmai szervezetek képviselői és egyetemi oktatók is meghívást kaptak. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) Zentai Andrea, főosztályvezető és Miháldy Kinga, dietetikus képviselte.