3. alkalommal került sor a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásainak és tápláltsági állapotának felmérésére, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet koordinálásával.
Az Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Felmérés (OTÁP) 2019-ben kezdődött, az ország 152 településén, a 18 évesek és idősebbek körében, de a fellángoló koronavírusjárvány miatt az adatfelvétel 2020 júniusában került lezárásra.
A most közétett kutatási jelentés a 2009-es és 2014-es eredményekre is visszatekintve mutatja be a túlsúly, elhízás, a tápanyagbevitel, az élelmiszerfogyasztás és fizikai aktivitás trendjeit.
Az eredmények alapján a felnőttek tápanyagbevitele és élelmiszerfogyasztási szokásai változatlanul jelentős egészségkockázatokat hordoznak.
- A felnőtt férfiak 77%-a, a nők 60%-a túlsúlyos vagy elhízott volt 2019-ben, és
- minden 2. felnőttet érint a – szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő – hasi elhízás.
- A 18 év feletti népesség 99%-ának az ajánlottnál magasabb volt a sóbevitele;
- háromnegyedük nem fogyasztott élelmi rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonát;
- 63%-uk az ajánlott napi 400 grammnál kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztott.
- A zsírbevitel jelentősen meghaladta az ajánlott mértéket, ráadásul csökkent a növényi eredetű zsiradékok fogyasztása.
Kedvező változás ugyanakkor, hogy a sportolók aránya 2014 óta növekedett, melyet az is tükröz, hogy a mért átlagos lépésszám is nőtt.
A felmérés eredményeit az OGYÉI munkatársai több alkalommal is bemutatták már a szakmának és az érdeklődőknek, többek között a 2022. november 3-i, Hazai táplálkozási felmérések legújabb eredményei – Tények, összefüggések az OTÁP és a COSI vizsgálatok tükrében címmel megrendezett szakmai konferencián és az OGYÉI 2023. április 3-i éves konferenciáján.
A kutatási jelentés az OGYÉI weboldalán elérhető: https://ogyei.gov.hu/dynamic/otap_2019_kutatasi_jelentes_v3.pdf
Kapcsolódó: Több mint 6000 gyermek táplálkozási szokásait és tápláltsági állapotát mérte fel az OGYÉI