Segédletet készített az OGYÉI az iskolai büfék árukínálatának kialakításához

Egy tanuló napi energiabevitelének jelentős részét az iskolában fogyasztott élelmiszerek adhatják, így az egészséges táplálkozási szokások kialakításában az iskolának nagy szerepe van.

Amellett, hogy a tanórákon a gyermekek elsajátítják az egészséges táplálkozás elméleti alapjait, a közétkeztetés keretében az életkoruknak és szükségleteiknek megfelelő étkeztetésben részesülhetnek.

Ugyanakkor az intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy az iskolában üzemelő büfé, étel- és italautomaták kínálata is a fiatalok egészségét szolgálja.

A büfé kínálatának kialakítását célszerű a vonatkozó jogszabályok mellett a közétkeztetési rendelet célkitűzéséhez is igazítani, elősegítve ezzel a helyes táplálkozási szokások és a megfelelő élelmiszerválasztás lehetőségének kialakítását.

Feigl Edit, főigazgató-helyettes, OGYÉI

Ehhez nyújt segítséget az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának szakértői által, táplálkozás-egészségügyi szempontok és a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével összeállított információs füzet.

A kiadványban jelölésre került, ha egy termékcsoport – bár jogszabályi tiltás nem vonatkozik rá – árusítása nevelési-oktatási intézményben táplálkozás-egészségügyi szempontból nem javasolt.

A kiadvány letölthető az OGYÉI weboldaláról: https://ogyei.gov.hu/iskolabufe