Történelmi jelentőségű kezdeményezés a nem fertőző betegségek leküzdésére

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2024. február 13-án, egy Oslóban tartott találkozóval elindult a Joint Action on cancer and other non-communicable disease prevention project (JA PreventNCD; ’együttes fellépés a daganatos és más nem fertőző betegségek megelőzéséért projekt’). A transzformatív kezdeményezés az Európai Unió társfinanszírozásával, az EU teljes egészségügyi költségvetésének 20%-át jelentő 95,5 millió eurós összköltségvetéssel valósul meg. Az úttörő projektben 25 ország működik együtt a nemfertőző betegségek növekvő, országhatárokon átnyúló terheinek mérséklése érdekében.

A JA PreventNCD egy 4 éves projekt, amely 25 európai ország, ezen belül 99 (és további több mint 10 kapcsolódó) partner részvételével zajlik. 95,5 millió eurós költségvetéséből 76,5 millió euró uniós hozzájárulás. Célja a holisztikus megközelítésű prevenció közös fejlesztése, a daganatos és más nem fertőző betegségek okozta egészségügyi terhek csökkentése és a gyakori kockázati tényezők kezelése érdekében. További információ: https://www.preventncd.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/preventncd
Instagram: https://www.instagram.com/preventncd/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/showcase/ja-prevent-ncd/

A nem fertőző betegségek (beleértve a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri betegségeket és a légúti betegségeket) jelentős népegészségügyi kihívást jelentenek, hiszen a betegségek a lakosság több mint 75%-át érintik. Annak ellenére azonban, hogy közismertek a kockázati tényezők (mint például az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a fizikai inaktivitás) a társadalmi és gazdasági költségek folyamatosan emelkednek. Csak az EU-ban a nem fertőző betegségekkel kapcsolatos kiadások megdöbbentő mértékű, évi 115 milliárd eurót tesznek ki az egészségügyi kiadásokon belül. Ez, az érintettek szenvedésével együtt összehangolt cselekvést sürget.

A változás erős jelképe

Norvégia vezetésével és több mint 100 partner támogatásával a Joint Action Prevent NCD projekt célja a nem fertőző betegségek és kockázati tényezőik kezelése egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Linda Granlund, a Norvég Egészségügyi Igazgatóság koordinációs vezetője és divízióigazgatója hangsúlyozza ennek a törekvésnek a jelentőségét:

„A rák és más nem fertőző betegségek nagy részét teszik ki a teljes betegségtehernek Európában. A nem fertőző betegségek megelőzhetők, de mostanáig sajnos nem sikerült hatékonyan és összehangoltan megbirkózni a kihívásokkal. Ez a projekt paradigmaváltást jelent: az egészségügyi költségvetés 20%-ának prevencióra való fordítása az európai egészségmegközelítés fejlődésének szimbóluma.”

Knut-Inge Klepp, a Norvég Közegészségügyi Intézet professzora, a projekt tudományos koordinátora a nem fertőző betegségek kockázatának való kitettség szociológiai aspektusát, méltányos irányelvek fontosságát hangsúlyozza:

„Nem fogadhatjuk el, hogy egyes csoportok több betegséggel és több idő előtti halállal szembesülnek, mint mások. Ahhoz, hogy az egészség megteremtésének lehetőségei egyenlőek legyenek, elengedhetetlenek az olyan egészséget meghatározó tényezőkkel is foglalkozó irányelvek, mint amilyen például az oktatás és a társadalmi-gazdasági helyzet.”

Európa sokszínűsége ellenére mindannyian hasonló kihívásokkal szembesülünk, különös tekintettel a népesség változására és olyan nagy eseményekre, mint a COVID-19 világjárvány. Knut-Inge Klepp kiemeli, hogy egységes megközelítésre van szükség: „A világjárvány rávilágított arra, hogy az egészségügyi válságok kezelésében fontos a határokon átívelő együttműködés. A nem fertőző betegségek ugyan lassabban eszkalálódnak, de olyan egészségügyi krízist jelentenek, amellyel szemben összehangolt fellépésre van szükség.”