Új kezdeményezés a szív- és érrendszeri betegségek leküzdésére

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2022. december 9-én indította útnak Dr. Hans Henri P. Kluge, az Egészségi Világszervezet (WHO) – nemrég hazánkba látogatott – európai regionális igazgatója A WHO Európai Irodájának legújabb kezdeményezését, a szív- és érrendszeri betegségek leküzdésére.

A kezdeményezés integrált megközelítést alkalmaz, amely egyesíti a lakossági szintű átfogó sócsökkentést az egyéni szintű lépésekkel, annak érdekében, hogy a magas vérnyomás felismerése, kezelése és folyamatos nyomon követése javuljon az alapellátásban.

A sóbevitel mérséklése csökkenti a vérnyomást és hozzájárul a szív egészségéhez, de kevésbé függ az egyéntől, mint azt gondolnánk. A legtöbb alapvető élelmiszer, mint például a kenyér, húskészítmények és a sajt magas sótartalmúak, így a sóbevitel csökkentése az élelmiszeripart, a vendéglátást, az oktatást és az egészségpolitikát érinti.

A tagállamok az Európia Sócsökkentő Hálózaton (WHO Action Network on Salt Reduction in the Population in the European Region) keresztül kapcsolódnak be a tevékenységbe, amelynek már több mint 20 európai ország tagja. A hálózat küldetése, hogy elősegítse az előirányzott, globálisan elfogadott cél elérését és sófogyasztás 30%-kal csökkenjen 2025-re. Az Európai Sócsökkentő Hálózatnak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is tevékeny tagja.