Ünnepi receptek az NNGYK új tankonyhájából

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0
Prohászka Béla, Dr. Müller Cecília, dr. Takács Péter (kép: NNGYK)

2024. december 17-én Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos, dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkár, dr. Felkai Beáta, helyettes államtitkár és dr. Surján Orsolya, helyettes tisztifőorvos felavatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) új tankonyháját.

Az átadót követően a résztvevők Prohászka Béla, mesterszakács vezetésével egy ünnepi menüt is elkészítettek a konyhában.

Ezekkel a nagy sikert aratott receptekkel szeretnénk kellemes ünnepeket kívánni minden követőnknek!

Zöldfűszeres harcsaderék, mandarinsalátával – ünnepi recept

Hozzávalók (4 adaghoz)

A halhoz:

  • 560 g harcsafilé
  • friss zsálya
  • friss citromos kakukkfű
  • friss rozmaring
  • étolaj

A mandarinsalátához:

  • 3 db mandarin
  • 40 g mazsola
  • 80 g madársaláta
  • 80 g római saláta
  • 80 g fodros saláta
  • 4 db hónapos retek
  • 8-10 db koktélparadicsom
  • 2 dl narancslé
  • 1 db citrom
  • 2 ek. olívaolaj
  • 40 g napraforgómag/tökmag
  • só, bors ízlés szerint

  1. A harcsafilét szeleteljük, a zöldfűszereket finomra aprítjuk.
  2. A szeletelt harcsafilét ízesítjük, az aprított zöldfűszerekkel fűszerezzük.
  3. A halat lefóliázva a hűtőben pihentetjük. Amíg pihen, a mandarint megpucoljuk, gerezdekre szedjük és a fehér részeket eltávolítjuk.
  4. A mazsolát megmossuk, narancslében áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
  5. A salátát megmossuk, a hónapos retket és a paradicsomot cikkekre vágjuk. Hozzákeverjük az előkészített mandaringerezdekhez.
  6. Citromléből, olívaolajból a tetszőleges fűszerekkel saláta öntetet készítünk. A salátára öntjük. A kész salátát tálalásig hűtőben pihentetjük.
  7. Serpenyőben kevés étolajat felhevítünk, majd belehelyezzük a zöldfűszerekkel pácolt harcsaszeleteket és készre sütjük.
  8. Sütés után pihentetjük, majd a mandarinsalátával együtt tálaljuk.

1 adagban
318 kcal • fehérje: 27,6 g • zsír: 12,9 g • telített zsírsavak: 2,5 g • szénhidrát: 21,9 g • cukor: 18,6 g • só: 1,8 g

Allergének
hal; nyomokban: földimogyoró, diófélék, szezámmag

Adventi pohárkrém – ünnepi recept

Hozzávalók (10 adaghoz)

  • 1 l tej (2,8%-os)
  • 1 csomag (100 g) vaníliapuding-por (melegen elkészíthető)
  • 100 g akácméz
  • 200 g egész dióbél
  • 200 g natúr mézeskalács (mézes puszedli)
  • 500 g kristálycukor
  • 1 csokor friss menta/citromfű
  • 10 ml rumaroma
  • 50 g teavaj

  1. A tej 2/3 részét felforraljuk, 1/3 -részét kikeverjük a pudingporral és a kristálycukorral valamint a rumaromával, és hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez.
  2. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk.
  3. A poharat hideg vízzel kiöblítjük.
  4. A mézeskalácsot összeaprítjuk, a pohár aljába helyezzük. Belehelyezünk a pudingot. Hagyjuk kihűlni.
  5. A dióbelet aprítjuk. Felolvasztott vajban az aprított diót megfuttatjuk. Ráöntjük az akácmézet.
  6. Kihűtjük, majd a pudingok tetejére helyezzük.
  7. Citromfűvel vagy mentával díszítjük.

1 adagban
395 kcal • fehérje: 8,7 g • zsír: 19,2 g • telített zsírsavak: 6,6 g • szénhidrát: 46 g • cukor: 37,5 g • só: 0,2 g

Allergének
glutén, tojás, földimogyoró, tej, diófélék; nyomokban: szezámmag