Örömmel tapasztaljuk, hogy továbbra is nagy érdeklődés övezi a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által 2021-ben elindított közétkeztetési munkacsoport online rendezvénysorozatát, melyet a szakmai ismeretek elmélyítése, a szakterületen felmerülő kérdések megvitatása, illetve általános problémák közös megoldásának céljából hívtunk életre.

Az idei első, januári alkalom több, mint 300 fő részvételével zajlott, akik a Közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2025. 02. 09-től hatályba lépő módosítása kapcsán felmerülő kérdésekre kaphattak választ. Tóth Dávid (Nébih) a a rendeletmódosítás élelmiszerbiztonsági vonatkozásait, Zentai Andrea, főosztályvezető pedig a Táplálkozástudományi Főosztály által elkészített vonatkozó segédanyagokat mutatta be.
A rendelet módosítása nyomán felmerült az igény, hogy ismét a bölcsődei étkeztetés álljon a közétkeztetési munkacsoporti ülés fókuszában, ezért a februárban megrendezett ülés ebben a témájában zajlott. Ruis Zsuzsannától a Magyar Dietetikusok Szövetségének (MDOSZ) vezetőségi tagjától tartalmas előadást hallhattunk a bölcsődei étkeztetés sajátosságairól és a korcsoportnak megfelelő tápanyag- és energiabiztosítás fontosságáról. Berna-Csáky Annamária, a XVIII. kerületi Egyesített Bölcsődék dietetikusa és élelmezési koordinátora bemutatta a kerületi bölcsődék működését.
A márciusi, 29. munkacsoporti ülés témája a diétás közétkeztetés volt. Dolgos Judit Ágnes kolléganőnk bemutatta az NNGYK kiemelt munkatervi feladatának részeként 2022-ben lezajlott diétásétkeztetés-felmérés eredményeit, és ismertette a 2024-ben lezajlott, gluténmentes közétkeztetésre irányuló felmérést, melyben 79 ételminta laboratóriumi vizsgálatára is sor került. A laboratóriumi vizsgálat alapján megállapítható volt, hogy minden ellenőrzés alá vont főzőkonyha megfelelő minőségben szolgáltatott ételt a gluténmentes diétát igénylők részére, így azok biztonságosan fogyaszthatók diéta esetén. Zentai Andrea az országos tisztifőorvos, a rendeletben foglalt diétás étkeztetés biztosításának feltételeiről szóló módszertani levelét ismertette. Gyuricza Ákos, az MDOSZ élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi szakértője pedig a diétás szakács és diétás ételkészítő képzési lehetőségekről tartott előadást.
Az áprilisi alkalom során Dávid-Dobos Zsófia, a Hungast Csoport vezető dietetikusa mutatta be a cégcsoport által üzemeltetett diétás konyhák, illetve egy diétás üzem működésének gyakorlatát és folyamatait, melyből hasznos tudásra tettek szert a résztvevők. Doroginé Török Andrea kolléganőnk pedig a korábbi alkalmak során beérkezett számos kérdést és az ezekre adott válaszunkat ismertette.
Ne maradj le! Iratkozz fel hírlevelünkre!
A programsorozatot szervező Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGY) folyamatosan várja azok jelentkezését, akik részt kívánnak venni a közétkeztetési munkacsoportban zajló munkában, mélyebb szakmai ismeretekhez akarnak jutni és a kollégákkal közösen szeretnének megoldásokat találni a szakterületükön felmerülő esetleges problémákra.