Összefoglaló a közétkeztetési rendelet módosításáról

A 2024. november 11-én megjelent 2024. évi 112. számú Magyar Közlönyben kihirdetésre került a belügyminiszter 53/2024. (XI. 11.) BM rendelete a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról, továbbá a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a legújabb, szakmailag megalapozott, tudományos alapokon nyugvó táplálkozás-egészségügyi vonatkozású, illetve egyéb kapcsolódó szakirodalmak, ajánlások, valamint az általa koordinált hatástanulmányok alapján dolgozta ki a 2015 óta hatályos Rendelet módosító javaslatait.

Az NNGYK ezúton is köszöni a módosító javaslatok kialakításában együttműködő minisztériumoknak, hatóságoknak, szakmai szervezeteknek, egyetemeknek, közétkeztetés területén dolgozó szakembereknek, hogy az elmúlt évek során szakmai tapasztalataikkal, értékes javaslataikkal és közös gondolkodással nagyban hozzájárultak a még inkább a gyakorlati tapasztalatokhoz igazodó, az ellátottak érdekeit előtérbe helyező közétkeztetési rendelet megjelenéséhez.

A Rendelet, kihirdetést követően 90 nappal hatályba lépő legfontosabb módosításai – a teljesség igénye nélkül – a következők:

  • A diétás étkeztetés részletszabályai bővültek, például a diétás igazolást kiállító szakorvosok köre kiegészült, valamint megfogalmazásra kerültek a szakorvosi igazolás kötelező tartalmi elemei.
  • A szakképzéseket érintő jogszabályi változások miatt megtörtént a Rendelet vonatkozó előírásainak módosítása.
  • A „hozzáadott cukor” helyett a cukorból származó megengedett maximum energiaszázalék az összes cukortartalomra vonatkozóan került meghatározásra.
  • A gyakorlati tapasztalatokhoz igazodva módosítások történtek az élelmiszerekre vonatkozó gyakorisági és mennyiségi előírásokban is.
  • A megengedett napi sóbevitelre vonatkozó célérték mennyiségeket csak 2028. szeptember 1-jét követően kell kötelezően alkalmazni, több időt hagyva az élelmiszeriparnak is a sócsökkentésre való felkészülésre.
  • A Rendelet ezentúl meghatározza az eddig nem részletezett étkezések és étkezés kombinációk által biztosítandó energiaszázalékokat.
  • A nemzetközi szakirodalmi ajánlások alapján az előírt kalciumbeviteli határértékek korcsoportonként és ellátási típusonként történő differenciálása történt meg, amelyet a Rendelet egy új melléklete foglal össze.
  • A módosítás a könnyebb és egységes értelmezhetőségével könnyítést ad a közétkeztetőknek és az ellenőrző hatóságnak is, növelve a gyermekek fogyasztási hajlandóságát, a fenntarthatóságot, ugyanakkor továbbra is szem előtt tartja az egészséges táplálkozás alapvető követelményeit. A növekvő igényeket figyelembe véve a Rendelet a jövőben lehetővé teszi az önkiszolgáló rendszerű étkeztetés biztosítását is, meghatározott feltételek mellett.
  • Továbbá hangsúlyosabban jelennek meg a jogszabályban a fenntarthatósági célokat támogató előírások, összhangban a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által közösen kidolgozott, fenntartható és egészséges étrendek táplálkozás-egészségügyi vonatkozású vezérelveivel.

Összességében a módosított Rendelet célja továbbra is az, hogy a közétkeztetés hozzájáruljon a gyermekek egészséges fejlődéséhez, egyes betegségek megelőzéséhez, a betegek megfelelő kezeléséhez, gyógyulási folyamatához, illetve az ellátottak részére biztosítsa a szükséges energiatartalmat és az egyes tápanyagok megfelelő mennyiségét.

Tekintettel a közétkeztetést igénylők nagy számára a közétkeztetésnek az egészséges táplálkozás megvalósításában és az egészségtudatos életmód kialakításában is kiemelkedő szerepe van. Az egészséges táplálkozás hosszú távú befektetést jelent az egészségbe, pozitív hatásai a felnőttkorra is kihatnak és az idősebb korosztálynál is hozzájárulnak az egészségi állapot javításához.