Percentilis módszer: kövessük gyermekünk fejlődését!

Gyermekünk újszülött vagy tipegő korában gyakran találkozik védőnővel, gyermekorvossal, a szakemberek egy ideig folyamatosan nyomon követik fejlődését. A későbbiek során az alapvető, otthon is elvégezhető percentilis módszer segítségével érdemes nyomon követni gyermekünk fejlődését, így a szülők láthatják a változásokat. A kisebb gyerekek számára a testmagasság illetve a testsúly mérése, még akár egy örömmel várt rendszeres program is lehet. Bizonyára élvezik majd, ha mondjuk az ajtófélfán jelölve folyamatosan követjük a változásokat. Erre mókás falmatricák is a segítségünkre lehetnek.

De honnan tudhatjuk, hogy, amit mérünk az ideális-e?

Ha az interneten utána olvasunk, legelőször valószínűleg a Body Mass Indexet (BMI), magyarul testtömeg indexet találjuk meg. Ez a képlet azonban felnőttekre lett kialakítva, éppen ezért nem alkalmazható megfelelően gyerekeknél. A 18 év alatti korosztály vizsgálatára az egészségügyi szakemberek az úgynevezett percentilis görbét használják, amelynek segítségével összehasonlíthatjuk gyermekünk magasságát vagy súlyát sok ezer másik kortársáénak átlagával.

Fontos tudni, hogy egy gyerek növekedése nem egyenletes, nem szabad csupán egyetlen adat alapján megítélni gyermekünk fejlettségét. Éppen ezért a percentilis görbén alapuló mérés akkor előnyös, ha rendszeresen végezzük, így nyomon követhetjük a gyerekek fejlődését.

De hogyan értelmezzük ezeket a kusza vonalakat?

Mérjük meg gyermekünk magasságát, testsúlyát és keressük meg a nemének megfelelő táblázatban, hogy az érték melyik vonalhoz esik a legközelebb.

  • A középső, vastag P50-es (50-es percentilis) az átlagot jelöli, vagyis ha a gyermek ezt a számot éri el, akkor testsúlya vagy testmagassága a korosztályának megfelelő magyar (vagy nemzetközi, attól függően, hogy melyik görbét használjuk) átlagnak felel meg.
  • Ha az érték P3 alatti vagy P97 feletti, az már nagyobb eltérést mutat. A testmagasság esetén például a P3 azt jelenti, hogy csupán a gyermekek 3%-a, míg a P97 azt, hogy 97%-a alacsonyabb gyermekünknél. Vagyis a P3-as kategóriába tartozó alacsonyabb, míg a P97-es tartományba eső magasabb kortársai többségénél. Ideális esetben a gyermek egy adott percentilisen (pl. P25) halad a fejlődése során.
  • Figyelemfelkeltő, ha hirtelen vált görbét.

Arra biztatunk minden szülőt, használják ezt a percentilis diagramon alapuló módszert, ezen mérési technika alkalmazásával időben kiderülhet megfelelően tápláljuk-e gyermekünket, bármilyen lappangó betegséget, táplálékallergiát vagy felszívódási zavart időben észlelhetünk..

 

(Forrás: www.merokanal.hu)

Vélemény, hozzászólás?