K-vitamin

A K-vitamin funkciója a szervezetben

A zsírban oldódó K-vitamin az élelmiszerekben két természetes formában fordul elő. A fillokinon (K1-vitamin) főleg zöld leveles zöldségekben (például spenót, fejes saláta, egyéb salátafélék, és káposztafélék) fordul elő, és a K-vitamin fő étrendi forrása.

A menakinonok (K2-vitamin) – melyek néhány típusát az élelmiszerek fermentációjával baktériumok állítanak elő – pedig főleg állati eredetű élelmiszerekben (például hús, sajt, tojás) található meg. A menakinont a bél speciális anaerob baktériumai is termelik. A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és a normál csontozat fenntartásában.

Felszívódása az étrendből származó zsiradékok jelenlétében a bélben történik. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása alapján a fillokinon, valamint a menakinon felszívódásánának átlagos mértéke nem becsülhető meg pontosan. Továbbá még nem tisztázott az sem, hogy a bélbaktériumok által termelt menakinon milyen mértékben járul hozzá a K-vitamin-bevitelhez.

A felszívódott K-vitamin elsősorban a májban raktározódik, de egyéb szövetekben is (pl. csont-, zsírszövet stb.) megtalálható Az epével, valamint a vizelettel ürül.

Elégtelen K-vitamin-bevitel

Felnőtteknél a K-vitamin hiánya esetén jellemző a – véralvadási faktorok alacsony aktivitásával összefüggő – vérzési hajlam.  

Túlzott K-vitamin-bevitel

A szakirodalmi adatok alapján nagy dózisú K-vitamin bevitele esetében káros hatás nem ismert. A rendelkezésre álló adatok alapján sem az SCF, sem az US IOM nem határozott meg felső biztonságos értéket (UL).

A K-vitamin bevitelére vonatkozó EFSA és hazai ajánlások

AjánlásÉvOrszágKorcsoportAjánlott mennyiség (μg/nap) – férfiak, nők
Hazai ajánlás2005Magyarország60+15 mg alfa-tokoferol
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság2015 60+ 70 (AI) 1
Új nemzeti ajánlás2019Magyarország 60+ 70

1 A megfelelő bevitel (AI, adequate intake) egy étrendi ajánlás, amit akkor használnak, ha nincs elegendő adat az átlagos szükséglet kiszámítására. A megfelelő bevitel az átlagos tápanyagszint, ami a tipikus egészséges populáció napi fogyasztása esetén a populáció igényeinek megfelelőnek tekinthető.

További szakmai cikkek az időskori táplálkozásról, itt.

Hivatkozások

A Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye. .