Kalcium

A kalcium funkciója a szervezetben

Az emberi szervezetben a kalcium legnagyobb része (99%) a csontokban és a fogakban található, kalcium-hidroxiapatit [Ca10(PO4)6(OH)2] formájában, ahol strukturális szerepet lát el. A csont szerkezeti alkotóelemei a kalcium, a foszfor és a magnézium. A csontokba felvett kalcium mennyisége az életkortól (és a növekedéstől) is függ. A kalcium részt vesz a normál véralvadási folyamatokban, a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a normál ingerületátvitelben, valamint hozzájárul a normál izomműködéshez és az emésztőenzimek normál működéséhez. A kalcium szerepet játszik továbbá a sejtosztódási folyamatokban, a sejtek specializációjában, és szükséges a normál csontozat és a fogazat fenntartásához.  

Felnőttek esetében az étkezéssel bevitt kalcium kb. 25%-a szívódik fel. Felszívódását/hasznosulását több tényező is befolyásolja, bár a legfontosabb meghatározó tényező általában az étrend teljes kalciumtartalma. A kalcium felszívódásának mértéke az élettartam alatt változik, a gyors növekedés időszakában magasabb, idősebb korban alacsonyabb.

A D-vitamin hozzájárul a kalcium normál felszívódásához/hasznosulásához és a vér normál kalciumszintjének fenntartásához.

A kalcium felszívódása az oxálsavban vagy a fitinsavban gazdag élelmiszerekből – például sóska, spenót, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, diófélék – alacsony hatásfokú. Az étrendből származó, fel nem szívódott kalcium a széklettel kiürül. Az endogén kalcium a vizelet, a széklet, a bőr és a verejték útján választódik ki. A verejték útján történő kalciumvesztés mennyisége az éghajlattól és a fizikai aktivitás szintjétől is függően nagyon változó.

Szerepe a táplálkozásban, a kalcium forrásai

A kalciumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a tejtermékek, a sötétzöld színű zöldségek, a hüvelyesek és a diófélék. Ezek mellett megemlítendők az – elsősorban a gyermekeknek szánt – kalciummal dúsított termékeket (például gabonapelyhek, ízesített joghurtok, tejdesszertek), melyek egyre szélesebb választékát találhatjuk a boltok polcain. A kemény víz szintén hozzájárul a kalciumbevitelhez.

A kalcium tejből, illetve a tejtermékekből történő jó hatásfokú felszívódása miatt a legtöbb élelmiszerekre vonatkozó nemzetközi ajánlás, illetve a magyar ajánlás is a tejet és tejtermékeket ajánlja legjobb kalciumforrásként.

A kalcium bevitelére vonatkozó EFSA és hazai ajánlások

AjánlásÉvOrszágKorcsoportAjánlott mennyiség (mg/nap) – férfiak, nők
Hazai ajánlás2005Magyarország60+1000
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság2015 60+ 950 (PRI)1
750 (AR)2
Új nemzeti ajánlás2019Magyarország 60+ 950

1 Populációs referencia bevitel (population reference intake, PRI): adott tápanyag bevitelének mennyisége, mely várhatóan a legtöbb egészséges ember igényét kielégíti.
2 Az átlagos szükséglet (average requirement, AR) az a tápanyagszint az étrendben, mely egy tipikus egészséges populáció felében kielégíti a napi szükségletet.

Elégtelen kalciumbevitel

Amennyiben a táplálkozással bevitt kalcium mennyisége hosszú távon nem elegendő a fiziológiai szükséglet kielégítéséhez, kalcium oldódik ki a csontokból, hogy a vér kalcium-koncentrációja a sejtek és szövetek normális működéséhez szükséges tartományban maradjon. Ez a csonttömeg csökkenését okozza, ami osteopeniához és csontritkuláshoz vezet és emeli a csonttörések kockázatát.

A csonttömeg fiatal felnőttkorban éri el maximumát, utána az évek előrehaladtával egyre csökken. A megfelelő kalciumbevitel tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy ezt a folyamatot lassítsuk, és így minél tovább megőrizhessük csontjaink egészségét. A nők különösen veszélyeztetettek a menopauza után, amikor a csontvesztés felgyorsul. Az idősebb férfiaknál is tapasztalható az életkorral összefüggő csontvesztés, bár a csonttörések kialakulásának magasabb kockázata körülbelül 5-10 évvel később jelentkezik, mint a nőknél.

Túlzott kalciumbevitel

Hiperkalcémiáról akkor beszélünk, ha a vér szérumkalcium-koncentrációja > 2.75 mmol/L (11 mg/dL). Nem valószínű, hogy az állapot hátterében önmagában étrendi többletbevitel áll. Kockázatot jellemzően a nagy dózisú szupplementáció jelent, különösen, amikor D-vitamin szupplementáció társul hozzá, ami növeli a kalcium felszívódását.

A tartósan fennálló hiperkalcémia klinikai tünetei például a fáradtság, izomgyengeség, étvágytalanság, émelygés, hányás, székrekedés, tachycardicus aritmia, a lágyszövetek meszesedése és a súlycsökkenés. A súlyos krónikus hiperkalcémia következménye lehet a veseműködés károsodása. Az életkorral összefüggő vesefunkció-csökkenés növeli az idősek érzékenységét a túlzott kalciumbevitel iránt.  

Hazai bevitel

Az OTÁP 2009-2014-es adatai alapján a magyar, 60 év feletti lakosság átlagos kalciumbevitele 647 mg/nap volt. A nőknél kicsivel magasabb (651 mg/nap), mint a férfiaknál (641 mg/nap).

A magyar lakosság kalciumbevitelének nagy részét a tej és tejtermékek adják. Ezt követik a zöldség-, főzelékfélék. A víz, ásványvíz, valamint a gyümölcsök fogyasztása kisebb százalékban (9%, 7%) járul hozzá a bevitelhez.

Férfiak


Nők

A kalcium beviteléért felelős élelmiszercsoportok, a 60 év feletti magyar lakosság táplálkozásában, OTÁP2009/2014

Zöldség-, főzelékfélék: friss és tartósított zöldségek, gombák, burgonya
Húskészítmények: felvágottak, kolbászfélék, húskonzervek
Cereáliák: kenyerek, pékáruk, gabonák (rizs, liszt) és száraztészták
Gyümölcsök: friss és tartósított gyümölcsök, lekvárok

További szakmai cikkek az időskori táplálkozásról, itt.

Hivatkozások

 • EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2015. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium. EFSA Journal 2015;13(5):4101, 82 pp. doi:10.2903/j.efsa.2015.4101
 • Dietary Reference Intakes – Canada (2005). https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/healthy-eating/dietary-reference-intakes/tables/reference-values-elements-dietary-reference-intakes-tables-2005.html
 • Ministry of Health. (2013). Food and Nutrition Guidelines for Healthy Older People: A background paper. Wellington, New Zealand. http://www.health.govt.nz/publication/food-and-nutrition-guidelines-healthy-older-people-background-paper
 • Food Safety Authority of Ireland. (2000) Recommendations for a national food and nutrition policy for older people
 • Nordic Nutrition Recommendations 2012 : Integrating nutrition and physical activity (2014) (5th ed.). Copenhagen. https://doi.org/10.6027/Nord2014-002 2012
 • British Nutrition Foundation. (2016). Nutrition Requirements. https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/resources/nutritionrequirements.html
 • U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015 – 2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/.
 • EFSA (European Food Safety Authority), 2017. Dietary reference values for nutrients: Summary report. EFSA supporting publication 2017:e15121. 92 pp. doi:10.2903/sp.efsa.2017.e15121
 • Rodler, I. (2005). Új Tápanyagtáblázat (12th ed.). Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
 • Uusi-Rasi, K., Kärkkäinen, M. U., & Lamberg-Allardt, C. J. (2013). Calcium intake in health maintenance – a systematic review. Food & nutrition research, 57, 10.3402/fnr.v57i0.21082. doi:10.3402/fnr.v57i0.21082
 • A Bizottság 432/2012/EU rendelete (2012. május 16.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról.

A Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.