Króm

A króm funkciója a szervezetben

A króm egy általánosan előforduló elem. Megtalálható a vízben, a talajban, valamint a biológiai rendszerekben. Bár számos oxidációs állapot jellemezheti, a legtöbbet tanulmányozott két alakja a trivalens (háromértékű Cr3+) biológiailag aktív króm és a hexavalens (hatértékű Cr6+) króm. Míg a háromértékű Cr3+ számos élelmiszerben természetes módon van jelen, addig az utóbbi az az ipari szennyeződésekből (fémipar, olaj- és szén-, hulladékégetés stb.) származik. Hexavalens formája mutagén és toxikus hatással rendelkezik. A következőkben a háromértékű krómról lesz szó.

A króm részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében és hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Krómban gazdag élelmiszerek a húsok és húskészítmények, a halak, a zsírok és olajok, a cereáliák (pl. kenyerek, pékáruk, lisztek, száraztészták és egyéb gabona alapú élelmiszerek), a hüvelyesek és a fűszerek. A tej és tejtermékek, a zöldségek és zöldségkészítmények (beleértve a gombákat is) és a gyümölcsök szintén hozzájárulhatnak a krómbevitelhez.  

Felszívódás, kiválasztás

A becslések szerint a króm táplálékból történő felszívódása 0.4-2.5 %, mértékét számos tényező – például egyéb az élelmiszerekben jelen lévő egyes tápanyagok, illetve kémiai anyagok – befolyásolják. A Cr (VI) a gyomorban Cr (III)-ra redukálódik, ami csökkenti a bevitt Cr (VI) abszorbeált dózisát. A felszívódott króm a véráramba kerülve a vasanyagcserében részt vevő transzferrinhez kapcsolódik, s ily módon jut a májba. Ezen kívül megtalálható a lépben, a lágyrészekben és a csontokban is. A szervezetből elsősorban a vizelettel, illetve kis mennyiségben a légzéssel és az epével is ürül.

A króm bevitelére vonatkozó EFSA és hazai ajánlások

A felnőttek számára ajánlott napi krómbeviteli érték, a Rodler-féle Új tápanyagtáblázat szerint 120 µg. Az amerikai Orvostudományi Intézet (IOM) a kort, a nemet és a napi átlagos krómbevitelt figyelembe véve dolgozott ki ajánlást: eszerint az 50 év feletti férfiak számára 30 µg, nők számára 20 µg az ajánlott beviteli mennyiség naponta. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján nem állapított meg beviteli ajánlást.

AjánlásÉvOrszágKorcsoportAjánlott mennyiség (µg /nap) – férfiak, nők
Hazai ajánlás2005Magyarország60+120
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság2015 60+
Új nemzeti ajánlás2019Magyarország 60+ 30

Elégtelen krómbevitel

Az alacsony krómbevitel következtében jelentkező tünetek jelenleg nem ismertek.

Túlzott krómbevitel

A Cr (III) vegyületek orális toxicitása a kismértékű felszívódásuk miatt alacsony. Míg meggyőző adatok hiányában az EU Élelmiszerügyi Tudományos Bizottsága (EU Scientific Committee for Food, SCF) legfelső tolerálható beviteli értéket nem határozott meg, addig a Food Standard Agency, Expert Group on Vitamins and Minerals 0,15 mg/testtömeg kg/nap krómot engedélyez maximálisan.

Hazai bevitel

Az idős korosztály átlagos krómbevitele 56,7 µg/nap volt. A férfiak átlagos bevitele 59,3 µg/nap, a nőké 55,1 µg/nap. A krómbevitelhez legnagyobb mértékben a tej, tejtermékek (férfiak 28%, nők 34%), zöldség-, főzelékfélék (mindkét nem esetében 27%), cereáliák (férfiak 13%, nők 10%) és gyümölcsök (férfiak 12%, nők 13%) járulnak hozzá.

Férfiak


Nők

A króm beviteléért felelős élelmiszercsoportok, a 60 év feletti magyar lakosság táplálkozásában, OTÁP2009/2014

Zöldség-, főzelékfélék: friss és tartósított zöldségek, gombák, burgonya
Húskészítmények: felvágottak, kolbászfélék, húskonzervek
Cereáliák: kenyerek, pékáruk, gabonák (rizs, liszt) és száraztészták
Gyümölcsök: friss és tartósított gyümölcsök, lekvárok

További szakmai cikkek az időskori táplálkozásról, itt.

Hivatkozások

  • EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2014. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for chromium. EFSA Journal 2014;12(10):3845, 25 pp. doi:10.2903/j.efsa.2014.3845
  • Rodler, I. (2005). Új Tápanyagtáblázat (12th ed.). Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
  • Télessy, I. (2017). Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
  • https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs
  • Tolerable upper intake level of trivalent chromium: European Commission. Scientific Committee on Food 2003. Report No.: 67.
  •  Expert Group on Vitamins and Minerals (EVM). Safe Upper Levels for Vitamins and Minerals. Food Standards Agency.2003.
  • Institute of Medicine (IOM). Chromium. In: Otten, J., Hellwig, J.P., Meyers, L.D. Washington: The National Academies Press. 2006, p. 296-303.
  • A Bizottság 432/2012/EU rendelete (2012. május 16.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról
  • EFSA: Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of chromium in food and drinking water (DOI:https://doi.org/10.2903/j.efsa.2014.3595)

A Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.