A piridoxin (B6-vitamin) funkciója a szervezetben
A B6-vitamin piridinszármazék, aktív formái közé tartozik a piridoxál és a piridoxamin. A piridoxál-foszfát számos koenzim komponense.
Szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A B6-vitamin részt vesz a normál cisztein-anyagcserében, a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a normál fehérje- és glikogén-anyagcserében. A B6-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál homocisztein-anyagcseréhez és a normál pszichológiai funkciók fenntartásához. Hozzájárul továbbá a normál vörösvérsejt-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és a hormonális aktivitás szabályozásához.
A B6-vitamin felszívódása a bélből passzív módon történik. A vitamin elsősorban a vizelettel ürül.
Jó B6-vitamin-források a gabonafélék (teljes kiőrlésű búza, kukorica, barna rizs, quinoa, stb.), a hüvelyesek, az olajos magvak, a burgonya, a húsok és húskészítmények, a máj, egyes halak és néhány gyógy- és fűszernövény (pl. fokhagyma, curry, gyömbér).
Elégtelen B6-vitamin-bevitel
A B6-vitamin-hiányhoz kapcsolódó tünetek közé tartozik például az ekcéma, a seborrhoeás dermatitis (bőrgyulladás), a szájzug berepedezése, a nyelvgyulladás, a hipokróm mikrocitás vérszegénység, az ingerlékenység és a görcsrohamok. A B6-vitamin-hiány legjellemzőbb tünete azonban a vérszegénység és a neurológiai rendellenességek.
Túlzott B6-vitamin-bevitel
Túlzott bevitele idegrendszeri tüneteket okozhat. Az SCF (EU Scientific Committee for Food, SCF, az EU Élelmiszerügyi Tudományos Bizottsága) által meghatározott felső biztonságos szint (UL) 25 mg/nap.
A B6-vitamin bevitelére vonatkozó EFSA és hazai ajánlások
Ajánlás | Év | Ország | Korcsoport | Ajánlott mennyiség (mg/nap) – férfiak | Ajánlott mennyiség (mg/nap) – nők |
Hazai ajánlás | 2005 | Magyarország | 60+ | 1,5 | 1,5 |
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság | 2015 | – | 60+ | 1,5 (AR) 1,7 (PRI) | 1,3 (AR) 1,6 (PRI) |
Új nemzeti ajánlás | 2019 | Magyarország | 60+ | 1,5 | 1,3 |
Hazai bevitel
Az OTÁP 2009-2014 szerint, az idősek körében a B6-vitamin átlagos bevitele 1,7 mg/nap volt, tehát megfelel az ajánlásoknak. A B6-vitamin esetében is megfigyelhető a nemek közötti szignifikáns különbség: a férfiak átlagos napi bevitele 1,96 mg, míg a nőké 1,6 mg. A B6-vitamin-bevitel háromnegyede a zöldség-, főzelékfélékből (férfiak 41%, nők 43%), a húsokból, húskészítményekből (férfiak 23%, nők 22%) és a cereáliákból (mindkét nem esetében 11%) származik.
Férfiak
Nők
A B6-vitamin beviteléért felelős élelmiszercsoportok, a 60 év feletti férfiak és nők táplálkozásában, OTÁP2009/2014
Zöldség-, főzelékfélék: friss és tartósított zöldségek, gombák, burgonya
Húskészítmények: felvágottak, kolbászfélék, húskonzervek
Cereáliák: kenyerek, pékáruk, gabonák (rizs, liszt) és száraztészták
Gyümölcsök: friss és tartósított gyümölcsök, lekvárok
További szakmai cikkek az időskori táplálkozásról, itt.
Hivatkozások
- Dietary reference values for vitamin K, ADOPTED: 5 April 2017 doi: 10.2903/j.efsa.2017.4780
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin K and maintenance of bones (ID 123, 127, 128 and 2879), blood coagulation (ID 124 and 126), and function of the heart and blood vessels (ID 124, 125 and 2880) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7 (9): 1228. [20 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2009.1228. www.efsa.europa.eu 1 © European Food Safety Authority, 2009
- Nordic Nutrition Recommendations 2012 : Integrating nutrition and physical activity (2014) (5th ed.). Copenhagen. https://doi.org/10.6027/Nord2014-002 2012: Integrating nutrition and physical activity (2014) (5th ed.). Copenhagen. https://doi.org/10.6027/Nord2014-002
- Rodler, I. (2005). Új Tápanyagtáblázat (12th ed.). Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.
- Ministry of Health. (2013). Food and Nutrition Guidelines for Healthy Older People: A background paper. Wellington, New Zealand. http://www.health.govt.nz/publication/food-and-nutrition-guidelines-healthy-older-people-background-paper
- British Nutrition Foundation. (2016). Nutrition Requirements. https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/resources/nutritionrequirements.html
- U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015 – 2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/.
- Dietary Reference Intakes – Canada (2005): https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-nutrition/healthy-eating/dietary-reference-intakes/tables/reference-values-elements-dietary-reference-intakes-tables-2005.html
- Tervise Arengu Instituut. (2008). Eakate inimeste toitumine ja kehaline aktiivsus
- Dietary reference values for vitamin K; doi: 10.2903/j.efsa.2017.4780
- A Bizottság 432/2012/EU rendelete (2012. május 16.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzékének megállapításáról
A Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.