Piridoxin (B6-vitamin)

A piridoxin (B6-vitamin) funkciója a szervezetben

A B6-vitamin piridinszármazék, aktív formái közé tartozik a piridoxál és a piridoxamin. A piridoxál-foszfát számos koenzim komponense.

Szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A B6-vitamin részt vesz a normál cisztein-anyagcserében, a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a normál fehérje- és glikogén-anyagcserében. A B6-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál homocisztein-anyagcseréhez és a normál pszichológiai funkciók fenntartásához. Hozzájárul továbbá a normál vörösvérsejt-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és a hormonális aktivitás szabályozásához.

A B6-vitamin felszívódása a bélből passzív módon történik. A vitamin elsősorban a vizelettel ürül.

Jó B6-vitamin-források a gabonafélék (teljes kiőrlésű búza, kukorica, barna rizs, quinoa, stb.), a hüvelyesek, az olajos magvak, a burgonya, a húsok és húskészítmények, a máj, egyes halak és néhány gyógy- és fűszernövény (pl. fokhagyma, curry, gyömbér).

Elégtelen B6-vitamin-bevitel

A B6-vitamin-hiányhoz kapcsolódó tünetek közé tartozik például az ekcéma, a seborrhoeás dermatitis (bőrgyulladás), a szájzug berepedezése, a nyelvgyulladás, a hipokróm mikrocitás vérszegénység, az ingerlékenység és a görcsrohamok. A B6-vitamin-hiány legjellemzőbb tünete azonban a vérszegénység és a neurológiai rendellenességek.

Túlzott B6-vitamin-bevitel

Túlzott bevitele idegrendszeri tüneteket okozhat. Az SCF (EU Scientific Committee for Food, SCF, az EU Élelmiszerügyi Tudományos Bizottsága) által meghatározott felső biztonságos szint (UL) 25 mg/nap.

A B6-vitamin bevitelére vonatkozó EFSA és hazai ajánlások

AjánlásÉvOrszágKorcsoportAjánlott mennyiség (mg/nap) – férfiak Ajánlott mennyiség (mg/nap) – nők
Hazai ajánlás2005Magyarország60+1,5 1,5
Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság2015 60+ 1,5 (AR)
1,7 (PRI)
1,3 (AR)
1,6 (PRI)
Új nemzeti ajánlás2019Magyarország 60+ 1,51,3

Hazai bevitel

Az OTÁP 2009-2014 szerint, az idősek körében a B6-vitamin átlagos bevitele 1,7 mg/nap volt, tehát megfelel az ajánlásoknak. A B6-vitamin esetében is megfigyelhető a nemek közötti szignifikáns különbség: a férfiak átlagos napi bevitele 1,96 mg, míg a nőké 1,6 mg. A B6-vitamin-bevitel háromnegyede a zöldség-, főzelékfélékből (férfiak 41%, nők 43%), a húsokból, húskészítményekből (férfiak 23%, nők 22%) és a cereáliákból (mindkét nem esetében 11%) származik.

Férfiak


Nők

A B6-vitamin beviteléért felelős élelmiszercsoportok, a 60 év feletti férfiak és nők táplálkozásában, OTÁP2009/2014

Zöldség-, főzelékfélék: friss és tartósított zöldségek, gombák, burgonya
Húskészítmények: felvágottak, kolbászfélék, húskonzervek
Cereáliák: kenyerek, pékáruk, gabonák (rizs, liszt) és száraztészták
Gyümölcsök: friss és tartósított gyümölcsök, lekvárok

További szakmai cikkek az időskori táplálkozásról, itt.

Hivatkozások

A Széchenyi 2020 programban megvalósuló EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú, Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén című kiemelt projekt, T02 Kardiovaszkuláris és onkológiai kliensutak mentén idősek helyes táplálkozási szokásainak fejlesztése nevű munkacsomagban zajló munka eredménye.