A betegségek megelőzése vagy gyógyítása érdekében használt állatgyógyászati szerek maradékai jelen lehetnek a kezelt állatokból származó élelmiszerekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) – 2018-ban gyűjtött adatok alapján készült – legfrissebb jelentése szerint az állatokban és az állati eredetű élelmiszerekben jelenlévő állatgyógyászati szermaradékok és szennyezőanyagok mértéke jellemzően megfelel az ajánlott biztonsági értékeknek.
![](https://merokanal.hu/wp-content/uploads/2020/04/allatgyogyaszati_szerrmaradek_elelmiszer-1024x684.jpg)
Eredmények
28 európai uniós tagállamban összesen 657 818 minta ellenőrzésére került sor. A megengedett maximális értéket meghaladó minták százalékos aránya 0,3% volt. Ez az érték összhangban van az elmúlt 10 év során jelentett határérték túllépések százalékos arányával, amely 0,25-0,37%.
A 2017-es adatokhoz viszonyítva a nem-megfelelőségek számában a pajzsmirigy-működését gátló szerek és szteroidok esetében kismértékű emelkedés, míg az antibakteriális szerek, az egyéb állatgyógyászati készítmények (például a nem szteroid gyulladáscsökkentők), valamint az egyéb anyagok és környezeti szennyezőanyagok (például kémiai elemek és mikotoxinok) esetében kismértékű csökkenés figyelhető meg.
Az adatok elérhetők a Knowledge Junction felületen, az EFSA által kidolgozott, nyílt adattárolóhelyen, amelyet azért hoztak létre, hogy javítsa az átláthatóságot, és felhasználhatóságot az élelmiszer- és takarmánybiztonsági kockázatértékelésekben.
A jelentés itt érhető el.
(Forrás: Veterinary drug residues in animals and food: compliance with safety levels still high, EFSA News, 31 March 2020.)
Kapcsolódó: Megjelent az éves jelentés az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról