Állatgyógyászati szermaradékok állatokban és élelmiszerekben: a biztonsági értékek betartása továbbra is magas szintű

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

A betegségek megelőzése vagy gyógyítása érdekében használt állatgyógyászati szerek maradékai jelen lehetnek a kezelt állatokból származó élelmiszerekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) – 2018-ban gyűjtött adatok alapján készült – legfrissebb jelentése szerint az állatokban és az állati eredetű élelmiszerekben jelenlévő állatgyógyászati szermaradékok és szennyezőanyagok mértéke jellemzően megfelel az ajánlott biztonsági értékeknek.

Eredmények

28 európai uniós tagállamban összesen 657 818 minta ellenőrzésére került sor. A megengedett maximális értéket meghaladó minták százalékos aránya 0,3% volt. Ez az érték összhangban van az elmúlt 10 év során jelentett határérték túllépések százalékos arányával, amely 0,25-0,37%. 

A 2017-es adatokhoz viszonyítva a nem-megfelelőségek számában a pajzsmirigy-működését gátló szerek és szteroidok esetében kismértékű emelkedés, míg az antibakteriális szerek, az egyéb állatgyógyászati készítmények (például a nem szteroid gyulladáscsökkentők), valamint az egyéb anyagok és környezeti szennyezőanyagok (például kémiai elemek és mikotoxinok) esetében kismértékű csökkenés figyelhető meg.

Az adatok elérhetők a Knowledge Junction felületen, az EFSA által kidolgozott, nyílt adattárolóhelyen, amelyet azért hoztak létre, hogy javítsa az átláthatóságot, és felhasználhatóságot az élelmiszer- és takarmánybiztonsági kockázatértékelésekben.

A jelentés itt érhető el.

(Forrás: Veterinary drug residues in animals and food: compliance with safety levels still high, EFSA News, 31 March 2020.)

Kapcsolódó: Megjelent az éves jelentés az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról