Megjelent az éves jelentés az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Közzétette legújabb éves jelentését az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A jelentés az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerekben jelen lévő növényvédőszer-maradékokról és a fogyasztók egészségét esetlegesen érintő kockázatokról ad pillanatképet.

Idén a vizsgálat eredményeit böngészhető táblázatok és grafikonok formájában is elérhetővé tették, így az adatok nem szakemberek számára is hozzáférhetőbbé váltak. A jelentés az EU-tagállamok, valamint Izland és Norvégia által végzett hivatalos nemzeti ellenőrzési tevékenységek adatain alapul, és célzott és véletlenszerű mintavételt egyaránt tartalmaz.   

Kockázatalapú (célzott) és véletlenszerű mintavétel

A nemzeti ellenőrző programok kockázat alapúak, vagyis a tagállami hatóságok azokból a termékekből vesznek mintát, amelyek valószínűleg növényvédőszer-maradékokat tartalmaznak, illetve amelyek esetében a korábbi évek során már tapasztaltak jogsértést.

Az EU által koordinált ellenőrzés keretében a mintavételek véletlenszerűen történtek. Az így kapott adatok nagyon hasznosak, mivel hároméves időtartamot tekintve ugyanazokra a termékcsoportokra vonatkoznak, tehát az egyes termékek esetében a felfelé vagy lefelé mutató tendenciák azonosíthatók. (Például az adatok alapján 2015 és 2018 között a banánban, édes paprikában, padlizsánban és csemegeszőlőben emelkedett, míg a brokkoli, a szűz olívaolaj és a tyúktojás esetében csökkent a növényvédőszer-maradék szintje.)

Eredmények

2018-ban összesen 91 015 mintát elemeztek, amelyek 95,5% -a megfelelt a jogszabályokban rögzített határértékeknek.  Az EU által koordinált, véletlenszerű mintavételen alapuló ellenőrzés keretében elemzett 11 679 minta 98,6% -ában a növényvédőszer-maradékok szintje a jogszabályban megengedett határérték alatt volt.

A jelentés fontos információkat biztosít a kockázatkezelők számára is a jövőbeli ellenőrzési intézkedésekkel kapcsolatos döntések meghozatalához.   

A jelentés itt érhető el.

(Forrás: Pesticide residues in food: track trends with our browsable charts, EFSA News, 2 April 2020.)

Kapcsolódó: Állatgyógyászati szermaradékok állatokban és élelmiszerekben: a biztonsági értékek betartása továbbra is magas szintű