Az étkezési ritmus megtartásával a testsúlyát is kordában tarthatja karácsonykor

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

A szervezet optimális működését és az egészséges testsúly megtartását az biztosítja, ha meghatározott időközönként, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot veszünk magunkhoz. Nincs ez másképp az ünnepek alatt sem. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben

  • 6-8 óra között reggelizünk
  • 9-11 óra között tízóraizunk
  • 12-14 óra között ebédelünk
  • 15-17 óra között uzsonnázunk
  • 18-20 óra között vacsorázunk.

Ha a fogyasztott ételek mennyisége és minősége is megfelelő, nem érezzük majd szükségét annak, hogy az étkezések között nassoljunk valamit.

A főétkezések (azaz a reggeli, ebéd és vacsora) jó ha tartalmaznak gabonából készült élelmiszert pl: gabonapelyhet, kenyeret vagy más pékárut, gabonaköretet, hiszen ezekből nyerünk energiát. Fogyasszunk naponta legalább egyszer teljes értékű gabonát is (pl. zabpelyhet, teljes kiőrlésű kenyeret, barnarizst stb.). Ezt egészítsük ki állati fehérjével (sajt, túró, hal, tojás, hús stb) és zöldséggel, gyümölccsel is.

A kisétkezések (tízórai, uzsonna) mennyiségileg különbözzenek a főétkezésektől. Két-három magasabb rosttartalmú keksz natúr joghurttal, friss gyümölccsel bőven elegendő ilyenkor.

Ha egy-egy étkezés alkalmával többet fogyasztottunk a kelleténél, akkor se próbáljuk ezt „jóvá tenni”, úgy, hogy kihagyunk egy étkezést. Üres gyomorral ugyanis nagyobb a valószínűsége annak, hogy a következő étkezésnél megint túl sok kalóriát fogunk bevinni.