Tudatos táplálkozással könnyebb az ünnep

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Év végén többször jön össze a család az átlagosnál. A gyerekeknek téli szünete van, a szülők kiveszik a szabadságukat, így több idő jut az étkezésekre is. Némi tudatossággal és tervezéssel az ünnepek nem jelentenek majd állandó megterhelést az emésztésnek és a felesleges kalóriabevitel is elkerülhető – állítják az OGYÉI dietetikusai.

Tényleg kell a repeta?

Mielőtt beleharapna egy következő szelet süteménybe vagy egy következő adagot szedne a második fogásból, tegye fel magának a kérdést, hogy valójában miért is enne még. Valóban éhes még? Vagy csak a társaság kedvéért, unszolásra? Unatkozik? Megszokásból vagy csupán azért, mert finom? Ha szán egy kis időt arra, hogy tudatosítja, mi is a trigger (a kiváltó ok), könnyebben elkerülheti a felesleges kalóriabevitelt.

Álljon fel az asztaltól!

Álljunk fel az asztaltól étkezés után! Ha az ember úgy beszélget vagy néz tévét, hogy az ételek még előtte vannak, hajlamos lehet tovább csipegetni, és akár több száz felesleges kalóriát is elfogyaszthat, észrevétlenül.

Vásároljon okosan!

Az első és egyik legfontosabb szabály: soha ne induljon éhesen vásárolni, mert úgy nehezebb helyes döntéseket hozni.

Ne vegyen meg olyasmit, aminek a felhasználásáról nincs semmilyen terve! Az ünnepi nagybevásárlásra fokozottan érvényes, hogy érdemes alaposan megtervezni. Szánjon időt arra, hogy kigondolja, mi lesz a reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora az ünnepek alatt, és ennek megfelelően írjon bevásárlólistát (akár a mobiljába), amihez ragaszkodjon is! Így sok feleslegesen kalóriát megspórolhat, hiszen az olyan magas energiatartalmú, de tápanyagokban szegény élelmiszerek, mint a csipszek, ropik, édes kekszek és egyéb nassok jellemzően nem szerepelnek a tudatosan összeállított bevásárlólistákon.

Kisebb vásárlások alkalmával csak kosarat vegyen magához. A nagy bevásárlókocsi arra csábít, hogy megtöltsék (akkor is, ha éppen nincs szüksége annyi élelmiszerre, amennyi a kocsiba belefér).

Tájékozódjon hiteles forrásból!

Tanulmányozza az élelmiszerek címkéjét, melyen számos hasznos információt talál. Sokszor csak így derül ki, hogy a „diétásnak” vagy „egészségesnek” gondolt termék valójában nem illeszthető be az egészséges étrendbe, mert például aránytalanul sok hozzáadott cukrot, zsírt vagy sót tartalmaz.

Tájékozódjon hiteles forrásból arról, hogy reformálhatja meg a hagyományos karácsonyi menüt, mire figyeljen annak érdekében, hogy az ünnepek alatt is betarthassa az egészséges táplálkozás alapvető szabályait. Az egeszseg.hu-n például számos hasznos információt talál a tudatos táplálkozásról is.