Kis gasztropszichológia

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Egy kis gasztropszichológia

Az átlag ízérzékeléssel születettek képességei sem egyformák, két ember ízlelőbimbóinak mennyisége között akár tizennégyszeres is lehet a különbség. Így nem csoda, hogy máshogy viszonyulunk az ételekhez. Miért érez finomnak egy ételt az egyik ember, és miért nem egy másik? Honnan erednek az ízlésbéli különbségek? Ezek a gasztropszichológia alapkérdései.

Az ízek érzékelésének képessége nemcsak az étkezéseket teszi élvezetessé, hanem az emberi evolúció szempontjából az életben maradáshoz is kulcsfontosságú. Az ízek jelzik számunkra, hogy mi ehető és mi nem. Segítségükkel könnyebben kiválaszthatjuk a megfelelő táplálékot. A sós íz értékes vitaminokat, ásványi anyagokat jelöl, az édes íz energiát, érett gyümölcsöt, a savanyú íz lehet például egészséges is, mint a citrom vagy romlott, mint az állott tej. A keserű íz leginkább a mérgező ételekhez kapcsolható. Korábban az ember az ízlelés útján tájékozódott, amíg gyűjtögetett, halászott, vadászott, hogy melyik bogyót, gyümölcsöt egye és melyiket kerülje.

Az FMCG szakma online portálján, az elelmiszer.hu-n olvasható, Forgács Attila gasztropszichológus cikke az ízek erejéről, a táplálkozás lélektanáról szól.

Vélemény, hozzászólás?