Folyadékfogyasztás télen

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Evidens, hogy télen valamivel kevesebb folyadékot veszünk magunkhoz, mint a melegebb évszakokban, mikor bőrön át való fokozottabb párologtatással és izzadással megnő a szervezetünk alapvető vízigénye. De az általános javasolt napi 1,5-2 liter folyadék beviteléről a leghidegebb évszakban sem feledkezhetünk meg.

Ha télen is intenzíven mozgunk, síelünk, korcsolyázunk, kocogunk vagy csak a gyerekeket húzzuk a szánkón, többet izzadhatunk és az így elveszített vizet is pótolnunk kell.

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztásának számos pozitív hatását télen is tapasztalhatja:

  • a koncentrációs képessége nem csökken
  • kevésbé érzi magát fáradtnak
  • ritkábban fáj a feje
  • a bőre hidratált
  • az emésztése kifogástalan.

Az optimális folyadékbevitelnek ráadásul a telítettségérzés kialakulásában is szerepe van. Aki nem iszik eleget, gyakrabban érzi éhesnek magát (így könnyen többet ehet a szükségesnél és hízhat is).

Fontos azonban különbséget tenni az egyes folyadékfajták között.

Ahogy azt az országos HAPPY-hetet koordináló OGYÉI dietetikusai tanítják: a napi folyadékszükséglet zömét csapvízzel, ásványvízzel célszerű pótolni, melyet télen is bátran feldobhat kevés citromlével, esetleg uborkaszeletekkel is.

A víz mellett bizonyos típusú teákat is bőséggel fogyaszthat (ízlés szerint hidegen vagy melegen), ha cukormentesek, csak törekedjen a változatosságra és számoljon egyes teafajták (fekete tea, zöld tea, mate stb.) élénkítő hatásával. Rendszeres, nagyobb mennyiségben történő fogyasztásra a gyógynövénytartalmú teák semmiképpen nem ajánlottak. Válasszon inkább cukormentes gyümölcsteákat, a gyerekek számára is.

Télen se felejtse el feltölteni a kulacsát, termoszát, ha útnak indul és igyekezzen kiinni a tartalmát, mire hazaér.

Sokan gondolják, hogy a kevésbé elérhető friss zöldsége, gyümölcsök miatt a vitaminigény kielégítésére télen több 100%-os gyümölcslevet kell fogyasztani, de a vonatkozó ajánlás az évnek ebben a szakaszában is érvényes: napi 1 pohárnál húzzuk meg a határt.

A cukros üdítőket, szörpöket, gyümölcsnektárokat – ahogy egész évben – decemberben is érdemes kerülni, hiszen észrevétlenül, de jelentősen megnövelhetik a kalóriabevitelt. Hozzáadottcukor-tartalmuk növelheti az édességek iránti vágyat és összességében fokozhatja az étvágyat.

Ha nehezére esik elfogyasztani az ajánlott folyadékmennyiséget, használja ki, hogy ebbe az ételek folyadéktartalma is beleszámít. Egyen minden nap, akár több alkalommal (például ebédre és vacsorára is), könnyű leveseket (pl. zöldségkrémleveseket), naponta többször lédús friss gyümölcsöket, zöldségeket is.