Karácsonykor se váljon „kanapélakóvá”

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Jogos igény, ha év végén pihenni szeretne, de ez nem azt jelenti, hogy megfeledkezik a mozgásról. Aki egész évben rendszeresen sportol, annak nem kell magyarázni, hogy a mozgás milyen jó hatással van az emésztésre. Aki általában kevésbé aktív is könnyen beláthatja, hogy a szervezetnek szüksége van a napi legalább 30 perces, közepes intenzitású mozgásra ahhoz, hogy könnyebben megbirkózzon az ünnepek tájékán gyakrabban fogyasztott nehezebb ételekkel is.

Tegyen hosszabb vagy intenzívebb sétákat a friss levegőn a téli szünetben is; csodálja meg a fényárban úszó köztereket. Ahová csak tud, menjen gyalog és – ha állapota engedi – használja mindenhol a lépcsőt, lift helyett.

Az enyhe tél lehetőséget ad arra, hogy új mozgásformákat is kipróbáljon a szabadban: kezdjen el futni, kerékpározni, gyorsgyalogoloni, szakaszosan és rövidebb távokon.

Sokan ódzkodnak attól, hogy télen uszodába járjanak. A szégyellős kezdőknek éppen ezért érdemes most kiváltani az uszodabérletet, hiszen elkerülhetik a tömeget.

A titok abban rejlik, hogy minden sportot olyan intenzitással és annyi ideig űzzünk az ünnepek alatt, ahogy jólesik. Ha a mozgáshoz jó élmények társulnak (és nem a szervezetünk túlerőltetése nyomán jelentkező fájdalmak vagy sérülések), sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy megszeretjük és mindennapjainkba iktatjuk a rendszeres testmozgást, az új évben is.

Ezzel pedig hosszú távon sokat nyerhetünk, hiszen csupán napi fél óra mozgás bizonyítottan csökkenti nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, de a cukorbetegség, egyes zsíranyagcsere-zavarok, a csontritkulás, ízületi betegségek, a magas vérnyomás és magas koleszterinszint, sőt a depresszió kialakulásának kockázatát is.