Mi fán teremnek az álgabonák?

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

shutterstock_429528310

Táplálkozásunkban a gabonafélék igen fontos szerepet töltenek be, hiszen energiabevitelünk közel felét fedezik.

A gabonafélék termése energiában gazdag, szervezetünk számára elsősorban szénhidrát forrást jelentenek, 50-80 % keményítőt tartalmaznak, de számottevő fehérje tartalmuk is (10-15 %), emellett pedig jelentős rost, vitamin- és ásványi anyag forrást jelentenek szervezetünk számára.
Ásványi anyagok közül a foszfor, mangán és cink található meg bennük nagyobb mennyiségben, vitaminok közül pedig a B-vitamin csoport tagjai, valamint E-vitamin.

Táplálkozás-élettani szempontból előnyös, ha rendszeresen fogyasztunk teljes kiőrlésű gabonákat. A „teljes kiőrlésű” azt jelenti, hogy a gabonaszem minden értékes, emberi fogyasztásra alkalmas része (korpa, csíra) benne marad a termékben, így jóval magasabb rosttartalommal rendelkezik.
A búza, rozs, árpa, zab, kukorica és rizs fogyasztása a legelterjedtebb, pedig számos alternatívája létezik e gabonaféléknek, melyeket álgabonáknak, pszeudocereáliáknak nevezünk. A gabonaféléktől eltérően nem a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de a gabonafélékhez hasonlóan használhatjuk fel őket és rendkívül változatossá tehetjük velük táplálkozásunkat.

Cikksorozatunkban rendszeresen olvashatnak majd álgabonákról és azok felhasználási lehetőségeiről. Elsőként lássuk a hajdinát!