Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!
A melegben az ételek gyorsan romlanak vagy rövid idő alatt vesztenek az élvezeti értékükből. Alapvető kérdés, hogyan gondoskodhat a szülő gyermekéről – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa, Miháldy Kinga néhány ötlettel igyekszik segíteni.
- Folyadékpótlás – a legjobb választás a víz!
A csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, így érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása pontosan meghatározza a gyermekek számára ajánlott vízbevitel értékeket, a táblázat segítséget nyújt ahhoz, hogy a szülők kalkulálni tudjanak.
Fiú | Lány | |
Gyermek, 1–2 éves | 1100–1200 ml/nap | 1100–1200 ml/nap |
Gyermek, 2–3 éves | 1300 ml/nap | 1300 ml/nap |
Gyermek, 4–8 éves | 1600 ml/nap | 1600 ml/nap |
Gyermek, 9–13 éves | 2,1 liter/nap | 1,9 liter/nap |
Serdülő, 14–18 éves | 2,5 liter/nap | 2,0 liter/nap |
A szülő akkor teheti a legtöbbet gyermeke egészségéért, ha vizet csomagol gyermekének! A cukros, szénsavas italok azon túl, hogy úgynevezett „üres kalóriát” tartalmaznak (hasznos tápanyagot alig-alig, viszont kalóriatartalmuk magas), de savas kémhatásuknál fogva a fogzománcot is károsítják és egyes termékek magas foszfáttartalma a csontrendszerre is ártalmas. Számos nemzetközi vizsgálat igazolta az elhízás és a cukros, szénsavas üdítők mértéktelen fogyasztása közötti összefüggést. Magyarországon minden 4. lány, illetve minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott. Az elgondolkodtató adatok arra ösztökélhetik a szülőket, hogy „újratervezzenek”, a gyerekek folyadékbeviteli szokásainak megváltoztatása alapvetően fontos egészségük szempontjából!
A gyerekek szeretik, szívesen fogadják, ha a vízhez adunk egy pár csepp citromlevet! De dobhatunk bele egy pár mentalevelet, esetleg darabolhatunk az üvegbe lime-ot, citromot, narancsot, vagy uborkát – próbálják ki közösen!
Azt ajánljuk a szülőknek, hogy az uzsonnáscsomagba több kis 2-, 3 dl-es vagy fél literes üvegben, kulacsban készítsenek folyadékot, ha ezeket esetleg lefagyasztjuk, akkor másnap az étel mellé csomagolva jégakkuként is szolgálhatnak, hűtve a szendvicseket, gyümölcsöket.
Tipp: mielőtt a táskába tennénk a fagyasztott flakonokat, csomagoljuk be őket, hogy ne legyen minden vizes! De – lehet kapni hőtartó üveg tartókat is!
- Gyümölcsök, zöldségek – csak kreatívan!
Legyünk kreatívak, szeleteljük fel, magozzuk ki, csomagoljuk kis dobozkába a gyümölcsöket, éjszakára pedig tegyük hűtőbe – így gyermekünk is szívesebben fogyasztja majd! Hideg, friss, ropogós – kínálja magát!
Tipp: a gyümölcs mellé készítsünk be egy kéztörlőt is. Ha daraboljuk, akkor csöpögtessük meg citromlével, hogy később ne barnuljon meg!
Ha aggódunk, hogy a gyümölcs könnyen levet ereszt és nem szeretnénk bajlódni a dobozkával, akkor hűtött zöldségeket is – sárgarépát, karalábét – is csomagolhatunk uzsonnás zacskóba! A gyerekek többsége szívesen rágcsál – az egészséges választás lehetősége a mi kezünkben van!
Tipp: Vágjuk fel a zöldségeket kisebb darabokra, ezzel csökkenthetjük a félrenyelés veszélyét!
- Szendvicsek – fogós kérdés!
Alapkérdés: mit tegyünk egy szendvicsbe? Kerüljük a nagy melegben a könnyen romlandó ételeket. Célszerű, ha előre gondolkozunk, lesütünk egy adag sovány húst és ebből készítjük a szendvicset, zöldségekkel (zöldpaprikával, uborkával) kiegészítve. De keverhetünk zöldségkrémeket is, vagy válasszunk olyan alapanyagot, melyek kevésbé romlandók (téliszalámi, kolbász).
Tipp: kisebb szendvicseket készítsünk, mert a melegben általában kisebb az étvágy! Kenőzsiradék helyett pl. salátalevelet használjunk! De szendvics helyett készíthetünk teljes kiőrlésű lisztből pogácsát, muffin-t, ezek az ételek jobban bírják a nagy meleget.
- Édesség – ha nagyon muszáj!
A szülők zöme igyekszik kedveskedni gyermekének, édességet vagy csokoládét csomagol kiegészítésként. Ezt érdemes elkerülni, megolvad, ragad… Ha a gyümölcs/zöldség nem elég, akkor inkább válasszunk müzliszeletet vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kekszet.
Tipp: Süssenek együtt egészséges alapanyagokból kekszeket! A közös élmény biztos recept a sikerhez, szívesen és örömmel eszik majd a táborban a közösen készített finomságokat a gyerekek!
- Már megvan, hogy mit – de mibe csomagoljunk?
A szendvicseket lehetőleg frissen tartó fóliába, a gyümölcsöket-zöldségeket (ételtartó) dobozba. Mindezeket pedig érdemes egy hűtőtáskákba tenni. Ma már kapható ezeknek kicsi, könnyű, vállra akasztható változata is, ezek hordozása nem okoz a gyerekek számára nehézséget!
Tipp: matricákkal vagy textilfilccel egyedivé varázsolhatjuk gyermekünk ételtartóját!
- Egy kis móka – mixeljünk, fagyasszunk!
A gyerekek szeretnek sürgölődni a konyhában, örömmel segédkeznek a „gyümölcsjégkocka” gyártásban – a mélyhűtőbe tegyünk gurulós gyümölcsöket (málna, ribizli, áfonya), ezekkel is ízesíthetjük a vizet; hideg teába is kiváló – jeges, hűs italként olthatják szomjunkat! Ha van időnk, otthon is készíthetünk fagyasztott gyümölcsökből jégkását, szélesebb szájú flakonba töltve jégakkuként hűti az ételes táska tartalmát. Nem árt tudni! A gyerekek gyakran elfeledkeznek az ivásról, fontos, hogy kínáljuk őket gyakran – ezek a játékos, bohókás tippek, trükkök segíthetnek abban, hogy ne feledkezzenek el a gyerekek az ivás jelentőségéről!
Tipp: Ha olyan helyre mennek kirándulni gyermekeink, ahol nagyobb szintkülönbségek vannak, vagy hosszabb távot gyalogolnak, bicikliznek, akkor az elkészített folyadékba tegyünk egy csapott késhegynyi sót is.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.