Tippek ötletek a nyári melegben ha kirándulni megyünk

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!

A melegben az ételek gyorsan romlanak vagy rövid idő alatt vesztenek az élvezeti értékükből. Alapvető kérdés, hogyan gondoskodhat a szülő gyermekéről – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa, Miháldy Kinga néhány ötlettel igyekszik segíteni.

  • Folyadékpótlás – a legjobb választás a víz!

A csecsemők és a gyermekek testének víztartalma jelentősen magasabb, így érzékenyebbek a kiszáradás szempontjából. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása pontosan meghatározza a gyermekek számára ajánlott vízbevitel értékeket, a táblázat segítséget nyújt ahhoz, hogy a szülők kalkulálni tudjanak.

Fiú Lány
Gyermek, 1–2 éves 1100–1200 ml/nap 1100–1200 ml/nap
Gyermek, 2–3 éves 1300 ml/nap 1300 ml/nap
Gyermek, 4–8 éves 1600 ml/nap 1600 ml/nap
Gyermek, 9–13 éves 2,1 liter/nap 1,9 liter/nap
Serdülő, 14–18 éves 2,5 liter/nap 2,0 liter/nap

 

 

A szülő akkor teheti a legtöbbet gyermeke egészségéért, ha vizet csomagol gyermekének! A cukros, szénsavas italok azon túl, hogy úgynevezett „üres kalóriát” tartalmaznak (hasznos tápanyagot alig-alig, viszont kalóriatartalmuk magas), de savas kémhatásuknál fogva a fogzománcot is károsítják és egyes termékek magas foszfáttartalma a csontrendszerre is ártalmas. Számos nemzetközi vizsgálat igazolta az elhízás és a cukros, szénsavas üdítők mértéktelen fogyasztása közötti összefüggést. Magyarországon minden 4. lány, illetve minden 5. fiú túlsúlyos vagy elhízott. Az elgondolkodtató adatok arra ösztökélhetik a szülőket, hogy „újratervezzenek”, a gyerekek folyadékbeviteli szokásainak megváltoztatása alapvetően fontos egészségük szempontjából!

A gyerekek szeretik, szívesen fogadják, ha a vízhez adunk egy pár csepp citromlevet! De dobhatunk bele egy pár mentalevelet, esetleg darabolhatunk az üvegbe lime-ot, citromot, narancsot, vagy uborkát – próbálják ki közösen!
Azt ajánljuk a szülőknek, hogy az uzsonnáscsomagba több kis 2-, 3 dl-es vagy fél literes üvegben, kulacsban készítsenek folyadékot, ha ezeket esetleg lefagyasztjuk, akkor másnap az étel mellé csomagolva jégakkuként is szolgálhatnak, hűtve a szendvicseket, gyümölcsöket.

Tipp: mielőtt a táskába tennénk a fagyasztott flakonokat, csomagoljuk be őket, hogy ne legyen minden vizes! De – lehet kapni hőtartó üveg tartókat is!

  • Gyümölcsök, zöldségek – csak kreatívan! 

Legyünk kreatívak, szeleteljük fel, magozzuk ki, csomagoljuk kis dobozkába a gyümölcsöket, éjszakára pedig tegyük hűtőbe – így gyermekünk is szívesebben fogyasztja majd! Hideg, friss, ropogós – kínálja magát!

Tipp: a gyümölcs mellé készítsünk be egy kéztörlőt is. Ha daraboljuk, akkor csöpögtessük meg citromlével, hogy később ne barnuljon meg!

Ha aggódunk, hogy a gyümölcs könnyen levet ereszt és nem szeretnénk bajlódni a dobozkával, akkor hűtött zöldségeket is – sárgarépát, karalábét – is csomagolhatunk uzsonnás zacskóba! A gyerekek többsége szívesen rágcsál – az egészséges választás lehetősége a mi kezünkben van!

Tipp: Vágjuk fel a zöldségeket kisebb darabokra, ezzel csökkenthetjük a félrenyelés veszélyét!

  • Szendvicsek – fogós kérdés!

Alapkérdés: mit tegyünk egy szendvicsbe? Kerüljük a nagy melegben a könnyen romlandó ételeket. Célszerű, ha előre gondolkozunk, lesütünk egy adag sovány húst és ebből készítjük a szendvicset, zöldségekkel (zöldpaprikával, uborkával) kiegészítve. De keverhetünk zöldségkrémeket is, vagy válasszunk olyan alapanyagot, melyek kevésbé romlandók (téliszalámi, kolbász).

Tipp: kisebb szendvicseket készítsünk, mert a melegben általában kisebb az étvágy! Kenőzsiradék helyett pl. salátalevelet használjunk! De szendvics helyett készíthetünk teljes kiőrlésű lisztből pogácsát, muffin-t, ezek az ételek jobban bírják a nagy meleget.

  • Édesség – ha nagyon muszáj!  

A szülők zöme igyekszik kedveskedni gyermekének, édességet vagy csokoládét csomagol kiegészítésként. Ezt érdemes elkerülni, megolvad, ragad… Ha a gyümölcs/zöldség nem elég, akkor inkább válasszunk müzliszeletet vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kekszet.

Tipp: Süssenek együtt egészséges alapanyagokból kekszeket! A közös élmény biztos recept a sikerhez, szívesen és örömmel eszik majd a táborban a közösen készített finomságokat a gyerekek!

  • Már megvan, hogy mit – de mibe csomagoljunk?

A szendvicseket lehetőleg frissen tartó fóliába, a gyümölcsöket-zöldségeket (ételtartó) dobozba. Mindezeket pedig érdemes egy hűtőtáskákba tenni. Ma már kapható ezeknek kicsi, könnyű, vállra akasztható változata is, ezek hordozása nem okoz a gyerekek számára nehézséget!

Tipp: matricákkal vagy textilfilccel egyedivé varázsolhatjuk gyermekünk ételtartóját!

  • Egy kis móka – mixeljünk, fagyasszunk!

A gyerekek szeretnek sürgölődni a konyhában, örömmel segédkeznek a „gyümölcsjégkocka” gyártásban – a mélyhűtőbe tegyünk gurulós gyümölcsöket (málna, ribizli, áfonya), ezekkel is ízesíthetjük a vizet; hideg teába is kiváló – jeges, hűs italként olthatják szomjunkat! Ha van időnk, otthon is készíthetünk fagyasztott gyümölcsökből jégkását, szélesebb szájú flakonba töltve jégakkuként hűti az ételes táska tartalmát. Nem árt tudni! A gyerekek gyakran elfeledkeznek az ivásról, fontos, hogy kínáljuk őket gyakran – ezek a játékos, bohókás tippek, trükkök segíthetnek abban, hogy ne feledkezzenek el a gyerekek az ivás jelentőségéről!

Tipp: Ha olyan helyre mennek kirándulni gyermekeink, ahol nagyobb szintkülönbségek vannak, vagy hosszabb távot gyalogolnak, bicikliznek, akkor az elkészített folyadékba tegyünk egy csapott késhegynyi sót is.

Vélemény, hozzászólás?