Növelje a karácsonyi fogások telítőértékét, rost- és vitamintartalmát zöldségekkel, gyümölcsökkel. Magas rost- és víztartalmuk, továbbá alacsony kalóriatartalmuk megkönnyíti a – hagyományosan – nehezebb ünnepi ételek emésztését, telítő hatásuk révén elkerülheti a túlevést. 7 hasznos tipp az OGYÉI dietetikusaitól.

1. Gyümölcsöt a bejglibe!
Helyettesítse a diós bejgli töltelékéhez felhasznált dió a felét héjastól apró kockákra vágott almával és egy evőkanál zabpehellyel. A mákos töltelékhez pedig kiolvasztott, lecsepegtetett gyorsfagyasztott meggyet és szintén egy evőkanál zabpelyhet használhat fel. Könnyen lehet, hogy az új recept alapján készített bejgli a család kedvence lesz!
2. Legyen gyümölcsös minden desszert!
A karácsonyi menü koronája egy pazar gyümölcssaláta vagy más gyümölcsalapú, ünnepi desszert is lehet. Készítsen almás-fahéjas zabpehelygolyókat, gyümölcssorbet-t, gyümölcszselé-koszorút, gyümölcsös-túrós pohárdesszertet (kevés mézzel ízesítve).
3. Dúsítsa zöldséggel a köretet!
Tegye különlegessé a hagyományos burgonya- és rizsköreteket zöldség hozzáadásával.
Keverje az egyszerű rizst gyorsfagyasztott zöldségekkel. A burgonyapürébe forgasson zellerpürét, a steakburgonya mellett süssön a sütőben hasábokra vágott sárga- és fehérrépát is. Mindig kínáljon grillezett, párolt vagy sütőzacskóban sült zöldségeket is, a hagyományos köret kiegészítéseként. És ne felejtse el kikészíteni a nyáron eltett savanyúságokat sem!
5. Szedjen még salátát!
A burgonya- és rizsköret megszokott mennyiségének csak a felét szedje a tányérra, a felét pedig helyettesítse salátával! Az egyszerű, nyers alapanyagokból készült saláták elkészítése nem fog sok időt igénybe venni. Salátáink alapja lehet ugyanaz a gyorsan elkészíthető joghurt- vagy kefiralapú öntet. Ha az összetevőket variáljuk, salátáink változatosnak hatnak majd a menüben. Kerülhet a téli salátába: alma, narancs, mandarin, gránátalma, vöröskáposzta, fejeskáposzta, lilahagyma, sárgarépa, zeller, jégsaláta, bébispenót, fekete retek, cékla stb., tetszés szerint.
6. Sütemény helyett friss gyümölcs legyen az asztalon!
A főétkezések között, a sütemények helyett mosott, friss gyümölcsöket (pl. mandarint, almát, körtét, narancsot) tegyen az asztalra. Minél nagyobb a színkavalkád, annál vonzóbb lehet a kínálat és garantáltan nem győzi majd utántölteni a kosarat.
7. Ropogtasson zöldséget!
Lepje meg vendégeit azzal, hogy sós sütemény, burgonyacsipsz, ropi helyett cékla-, répa-, zellercsipsszel, almaszirommal, natúr olajos magvakkal, kínálja őket.
Készítsen mártogatóst friss zöldségekből! Ízlés szerint egy adag sárgarépát, angol zellert, vajretket, jégcsapretket tisztíts meg és hasábburgonya-szeletelővel vágj egyforma hasábokra. Tegye a zöldségeket üvegpoharakba, és tálalja azokat különböző ízesítésű joghurtos, kefires mártásokkal.
